Stiri Economice de ultima ora

Scaderea actiunilor pe bursele europene

Principalii indici bursieri europeni sunt in scadere, dupa ce s-a anuntat ca bancile din Italia vor fi impozitate suplimentar.

Guvernul de la Roma a aprobat o taxa de 40 la suta pe asa-numitele venituri excesive ale bancilor. De asemenea, nervozitatea bursei e provocata de inflatia persistenta din Germania.

Bancile italiene mari, cum sunt Intesa Sanpaolo, Banco BPM si UniCredit, au suferit o scadere a valorii actiunilor de 6,5-8 procente. Scaderea s-a inregistrat dupa ce vicepremierul Matteo Salvini a anuntat ca va fi instituita o taxa de 40 la suta pe profiturile suplimentare ale bancilor. Potrivit calculelor, aceasta masura ar urma sa aduca in jur de 3 miliarde de euro.

„Masura e exclusiv pe piata italiana, insa e clar ca atrage atentia si altor institutii financiare din Europa, care au avut de castigat sub aspectul profiturilor” – a declarat Georgios Leontaris, expert financiar.

Indicele bursier pan-european STOXX 600 a scazut cu 0,6 la suta, iar indicele italian preponderent bancar FTSE MIB si-a pierdut 2,1 la suta din valoare.

Actiunile bancilor din zona euro au scazut cu 3,3 procente. Iar indicele industrial german, DAX, a scazut cu 0,8 la suta. Inflatia din Germania a scazut la 6,5 la suta, asa cum se asteptau finantistii, dar inca este foarte mare. De altfel, dupa cum comenteaza Deutsche Welle, economia Republicii Federale bate pasul pe loc și nu se vede nicio îmbunătățire. Eticheta de „bolnav al zonei euro” e din nou de actualitate pentru Germania, unde productia economica a scazut doua trimestre consecutiv,, ceea ce economistii numesc recesiune tehnica.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns