49 de tancuri Leopard 1, la mana a doua, au fost cumparate de o tara europeana pentru a fi trimise in Ucraina. Nimeni nu vrea sa dezvaluie cumparatorul tancurilor.
Dealerul de armament care a incheiat tranzactie a refuzat sa dezvaluie presei despre ce tara e vorba. Intrebat daca tancurile vor pleca direct spre Ucraina, in starea in care sunt acum, Freddy Versluys, dealerul belgian care a facut tranzactia, a explicat: „N-as recomanda nimanui sa trimita in Ucraina tancurile in starea de acum. Daca le folosesti la razboi, trebuie sa fie fiabile si trebuie servisate si refacute pe ici-colo, astfel incat sa poata fi gata de actiune. Nu vrem sa ramana in pana pe sosea”-a declarat dealerul belgian.
In total, 50 de tancuri au fost vandute unui guvern european.
Chestiunea tancurilor Leopard se afla in discutie de la inceputul anului, cand ministrul Apararii din Belgia, Ludivine Dedonder, a declarat ca guvernul federal belgian a luat in calcul cumpararea tancurilor, in sistem buy back, pentru a le trimite in Ucraina insa, a spus la acel moment, a fost o problema de pret si tranzactia nu s-a mai facut.
Compania OIP Land Systems, care se ocupa cu vanzarea de armament si e detinuta de Freddy Versluys, a cumparat tancurile de la guvernul belgian, acum 5 ani.
Intrebat de ziaristi daca poate da detalii despre negocieri, Versluys a facut un calcul rapid : „ce inseamna prea scump ? Senilele sunt 120.000 euro. Modernizarea motorului costa 185.000 euro, 6 suspensii – 36.000 euro. Sistemul de lansare munitie – 500.000 euro. Adica ce vreti, sa le luati degeaba ?”
Cumparator din Germania
Pe de alta parte, ziarul german Handelsblatt, scrie ca Rheinmetall, constructor de armament, ar fi cumparat tancurile si ca le va pregati pentru a fi trimise in Ucraina. Rheinmetall refuza sa faca orice comentariu.
Miriam