Stiri de ultima ora din Sanatate

Un medicament folosit acum 70 de ani împotriva alcoolismului tratează deficiențele de vedere

Cercetători de la Universitatea din California Berkeley au descoperit că un medicament folosit din anii 1950 pentru a combate alcoolismul poate ajuta la tratarea cazurilor de degenerare maculară, care conduc adesea la pierderea vederii, relatează vineri EFE.

Potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 36 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de orbire completă, în timp ce alte 253 de milioane de oameni au deficienţe de vedere.

Unul din procesele care conduc cel mai adesea la degenerare maculară şi pe termen la orbire este când celulele retinei devin hiperactive, ceea ce face ca pacientul să aibă un fel de flash-uri de lumină în ochi.

Cercetătorul Michael Telias, fost doctorand la Berkeley şi în prezent profesor la Universitatea din Rochester (New York), aceste flash-uri pot fi blocate cu ajutorul unui medicament utilizat în anii 50 pentru a trata cauzele alcoolismului numit Disulfiram.

“Disulfiram-ul blochează o enzimă care sintetizează acidul retinoic, vinovat de acest tip de degenerare maculară”, a spus cercetătorul care a lucrat la acest proiect alături de profesorul Richard Kramer.

Cercetătorii americani au tratat un grup de şoareci cu acest medicament şi au observat că aceştia au avut pierderi de vedere de între 15% şi 30% din cazuri, comparativ cu cei cărora nu le-a fost administrat Disulfiram şi care au dezvoltat deficienţă oculară în proporţie de 90% din cazuri.

„Anumite boli ale ochiului sunt extrem de agresive şi răpesc în scurt timp vederea unui om. Cu ajutorul acestui aparat minune, medicii pot descoperi anumite boli mult mai repede, atunci când se mai poate face ceva pentru salvarea vederii. Anumite boli ale ochiului sunt extrem de agresive şi răpesc în scurt timp vederea unui om. De aceea, este vital ca medicii să vadă şi cele mai mici leziuni în stadii incipiente, fie că vorbim de glaucom, de tumori şi hemoragii ale ochiului sau de leziuni interne ale retinei. Cu ajutorul noilor echipamente, medicii fac şi cercetare, pentru a înţelege mult mai bine şi pentru a găsi soluţii în cazul bolilor produse de diabet la nivel ocular”, spun specialiștii.

 

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns