Gripa și răceala sunt cele mai frecvente afecțiuni asociate sezonului rece, și pe care, mulți le-au experimentat, cel puțin o dată, de-a lungul vieții. Ambele afecțiuni fac parte din categoria bolilor respiratorii și sunt cauzate de virusuri, însă, niciodată nu trebuie făcută greșeala de a pune semnul egal între ele, pentru că sunt diferite.
Pentru a înțelege mai bine de ce gripa nu trebuie considerată o răceala mai puternică, sau de ce răceala nu e o gripă ușoară, vom explica, în cele ce urmează, care sunt principalele elemente care le diferențiază.
Am menționat, anterior, că ambele afecțiuni sunt cauzate de virusuri, doar că, în cazul răcelii, este vorba de unele mai puțin agresive, care afectează tractul respirator, în timp ce gripa este cauzată de virusul gripal. Acesta este mai puternic și mai agresiv, de aici și simptomele mai severe, în comparație cu răceala.
Răcelile debutează lent, cu o stare generală ușor alterată, însoțită de febră mică și dureri de cap. La scurt timp, apare și durerea în gât, rinoreea, iar, la final, tusea.
În cazul gripei, simptomele apar brusc și se manifestă puternic: febră mare, frisoane, dureri de cap, musculare și articulare.
În general, despre o răceală se spune că o poți duce „pe picioare”, simptomele fiind ușoare și manifestându-se pe durata a 7-8 zile. În cazul gripei, lucrurile nu stau așa, de cele mai multe ori pacienții fiind nevoiți să stea la pat câteva zile.
Tratament
Dacă simți primele semne de boală, consultă, mai întâi, un medic, singurul în măsură să stabilească un diagnostic și să recomande un tratament. Totuși, în cazul în care pacientul este un adult sănătos, iar simptomele sunt ușoare, poate fi început acasă un tratament cu medicamente pentru răceală. Apelează la medic doar în situația în care simptomele se agravează în zilele următoare. Tratamentul constă în administrarea de antitermice, antitusive, antiinflamatoare, antiseptic bucal și decongestionant nazal.
În situația în care simptomele apar brusc, iar starea de sănătate se alterează rapid, este nevoie, neapărat, de sfatul unui medic, întrucât gripa poate genera complicații grave. Tratamentul antigripal se administrează doar la recomandarea medicului.
Nici în cazul gripei și nici în cel al răcelii nu se administrează antibiotice! Aceste medicamente nu au nici un efect în cazul celor două boli, fiindcă acestea sunt provocate de virusuri și nu de bacterii.
Complicații
În general, în cazul răcelilor, nu apar complicații grave, fiind vorba de o formă mai ușoară de infecție respiratorie, pe care pacienții fără alte probleme grave de sănătate o pot duce pe picioare.
În cazul gripei, există riscul unor complicații severe, putându-se ajunge chiar și la deces, pe fondul altor comorbidități. Riscul apariției acestor complicații este mai ridicat în cazul copiilor, al femeilor gravide, al vârstnicilor și al pacienților cu boli cronice. Din această cauză, pentru aceste categorii, se recomandă vaccinarea antigripală la debutul fiecărui sezon rece.
Prevenția
Fiind vorba de două afecțiuni cauzate de virusuri, principala măsură de prevenire este igiena, astfel încât să se diminueze riscul de contaminare. Spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptome precum și a spațiilor aglomerate sunt măsuri de care trebuie să ții cont în sezonul rece.
În ceea ce privește gripa, cea mai sigură măsură de prevenție este vaccinarea antigripală. Este recomandat ca imunizarea să se facă la începutul lunii octombrie, înainte de debutul sezonului rece, având în vedere că organismul are nevoie de două săptămâni pentru a căpăta imunitate în urma vaccinării.