Sir Sean Connery, primul interpret al lui “James Bond” pe marele ecran (“Dr. No”, 1962) şi câştigător al unui Oscar la categoria cel mai bun actor în rol secundar în filmul “The Untouchables” (1987), s-a născut la 25 august 1930, într-o suburbie a oraşului scoţian Edinburgh, Marea Britanie.
Sean Connery a fost nevoit să muncească încă din copilărie. A mers la şcoală, însă a renunţat pentru a se angaja cu normă întreagă. La vârsta de 16 ani, s-a înrolat în Marina Regală Britanică. După trei ani, o criză de ulcer a pus capăt carierei în serviciul Marinei. A revenit la Edinburgh, unde a lucrat în domenii diferite, ca zidar sau ca salvamar, dar şi ca model pentru studenţii Colegiului de Artă din Edinburgh. În 1953, recomandat de calităţile sale fizice s-a înscris la concursul “Mister Universe”, unde a câştigat locul trei, competiţie care i-a deschis o uşă către celebritate.
Un producător local de teatru l-a întrebat dacă nu vrea să se alăture corului pentru producţia muzicală “South Pacific” ce urma să se joace pe Drury Lane din Londra. “Nu aveam voce, nu ştiam să dansez, însă puteam arăta bine stând acolo”, declara, mai târziu, Connery. La prima repetiţie pe care a avut-o s-a hotărât asupra carierei de actor şi şi-a ales numele de scenă – Sean -, deoarece îi amintea de eroul său favorit, Shane, jucat de Alan Ladd.
Succesul nu a venit, însă, imediat, ci abia în 1958, când a fost distribuit în ”Another Time, Another Place” (1958), unde a avut-o ca parteneră pe Lana Turner, iar după alţi patru ani, în rolul care l-a consacrat, cel al agentului James Bond, jucând în şase filme din seria lui Ian Fleming, conturate în jurul agentului secret 007: ”Dr. No” (1962), ”From Russia, With Love” (1963), ”Goldfinger” (1964), ”Thunderball” (1965), ”You Only Live Twice” (1967) şi ”Diamonds are Forever” (1971).
În 1999, Sean Connery a semnat producţia filmului ”Entrapment”, în care a şi jucat, alături de Catherine Zeta-Jones. Actorul a fost răsplătit, în 1999, cu premiul Publicului pentru cel mai bun actor acordat de Academia Europeană de Film.
Actorul scoţian a primit, în iunie 2006, premiul Institutului American de Film pentru întreaga activitate, devenind astfel cel de-al 34-lea actor distins cu acest premiu. În acelaşi an, a primit, la Opera din Roma, premiul ”Marcus Aurelius”, care recompensează cariera unui actor.