Stiri divertisment de ultima ora

Rușii, excluși și de la Festivalul de la Cannes

Festivalul de Film de la Cannes intenţionează să nu primească delegaţii din Rusia şi “să nu accepte prezenţa niciunei persoane asociate cu Guvernul rus” atât timp cât invadarea Ucrainei de către Rusia va continua, au anunţat marţi organizatorii evenimentului într-un comunicat, relatează AFP.

“S-a decis, cu excepţia cazului în care războiul de agresiune încetează în condiţii care vor satisface poporul ucrainean, să nu primim delegaţiile oficiale venite din Rusia şi să nu acceptăm prezenţa niciunei persoane asociate cu Guvernul rus”, precizează comunicatul publicat de organizatorii celui mai mare festival cinematografic din lume, a cărui ediţie din acest an se va desfăşura în perioada 17-28 mai.

“În schimb, vrem să salutăm curajul tuturor celor care, în Rusia, şi-au asumat riscul de a protesta faţă de agresiunea şi invadarea Ucrainei”, au continuat organizatorii de la Cannes, adresându-se “artiştilor şi profesioniştilor din cinematografie (…) care nu se asociază cu astfel de acţiuni intolerabile şi cu cei care bombardează Ucraina”.

Este pentru prima oară când organizatorii Festivalului de la Cannes, care va ajunge în 2022 la cea de-a 75-a ediţie, se exprimă în legătură cu invazia rusă din Ucraina.

Organizatorii evenimentului reamintesc că prima ediţie a Festivalului de la Cannes ar fi trebuit să aibă loc în 1939 pe 1 septembrie, data la care Polonia a fost invadată de Germania nazistă: în consecinţă, festivalul a fost anulat.

Două zile mai târziu, Franţa şi Marea Britanie au declarat război Germaniei, plasând astfel în negura uitării, pentru o vreme, proiectul unui festival cinematografic în sudul Franţei.

“Fidel istoriei sale, care a început în 1939 în mişcarea de rezistenţă faţă de dictaturile fascistă şi nazistă, Festivalul de la Cannes se va pune mereu în slujba artiştilor şi a profesioniştilor din cinematografie, ale căror voci se fac auzite pentru a denunţa violenţa, represiunea şi nedreptăţile, precum şi pentru apărarea păcii şi a libertăţii”, au subliniat organizatorii în acelaşi comunicat.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns