Stiri Actuale de ultima ora

Românii au mai multă încredere în Occident decât în Rusia sau China

Majoritatea românilor (81%) consideră că direcţia înspre care trebuie să se îndrepte ţara noastră din punct de vedere al alianţelor politice şi militare este Vestul, adică UE, SUA, NATO, potrivit unui sondaj INSCOP.

Cercetarea relevă că 10,4% dintre respondenţi sunt de părere că România ar trebui să se îndrepte, din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, spre Est, adică Rusia, China, iar 8,6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul mai arată că 61,4% dintre români sunt de părere că aderarea României la UE a adus mai degrabă avantaje, 35,2% – mai degrabă dezavantaje, iar 3,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Trebuie apărate interesele naționale

Majoritatea respondenţilor (64,2%) au răspuns că România trebuie să îşi apere interesele naţionale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al UE. 31,9% au indicat că România, ca stat membru, trebuie să respecte regulile UE, chiar şi atunci când îi sunt afectate interesele naţionale, iar 3,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, majoritatea românilor (77,5%) sunt de părere că UE nu ar trebui să se destrame în următorii ani, pe când 16% consideră contrariul, iar 6,5% nu ştiu sau nu au răspuns.

Potrivit cercetării, 66,6% dintre respondenţi cred că în cazul unei agresiuni NATO va apăra România, 29,3% că România va trebui să se apere singură, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării în cazul unei agresiuni externe consideră 75,4% dintre respondenţi, 20% nu sunt de acord, iar 4,6% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 71,3% dintre cei intervievaţi sunt de părere că SUA are mai degrabă o influenţă pozitivă asupra României, 16,9% că Rusia are mai degrabă o influenţă pozitivă asupra ţării, iar 11,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (61,7%) consideră că Rusia a făcut mai mult rău României, 19,1% mai mult bine, iar 19,1% nu ştiu sau nu au răspuns, mai relevă studiul.

În ceea ce priveşte atitudinea Occident versus Rusia, 55,8% dintre români cred că ţările occidentale au făcut mai mult bine României, iar 19,1% că Rusia a făcut mai mult bine. De asemenea, 32,1% au răspuns că ţările occidentale au făcut mai mult rău, iar 61,7% că Rusia a făcut mai mult rău, iar restul nu ştiu sau nu au răspuns.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns