Stiri Internationale de ultima ora

Restricții pentru diplomații chinezi din SUA

Diplomaţii chinezi aflaţi la post în SUA vor avea nevoie de aprobare din partea guvernului american pentru a vizita campusuri universitare şi a organiza evenimente culturale în afara reprezentanţelor diplomatice, a anunţat miercuri secretarul de stat Mike Pompeo.

Pompeo a precizat că măsura este menită să creeze reciprocitate, având în vedere ‘barierele semnificative’ impuse diplomaţilor americani în China, inclusiv în ce priveşte desfăşurarea de întâlniri în universităţi. Evenimentele diplomatice cu mai mult de 50 de participanţi organizate de China, inclusiv cele culturale, vor trebui să primească aprobare din partea Departamentului de Stat dacă nu au loc în sediile ambasadei sau consulatelor chineze. De asemenea, toate conturile guvernamentale chineze de social media vor trebui să-şi precizeze afilierea, a mai indicat Pompeo.

China a calificat miercuri drept “total fals” un raport al Pentagonului care estimează că ţara asiatică intenţionează să-şi dubleze dimensiunea arsenalului nuclear în zece ani, relatează France Presse.
Raportul Departamentului Apărării SUA, publicat marţi, “calomniază modernizarea militară a Chinei, bugetul său de apărare, politica sa nucleară”, a declarat Ministerul Apărării chinez într-un comunicat.
Diplomaţia chineză a acuzat de asemenea Washingtonul că publică rapoarte “iresponsabile” pentru a-şi justifica propriile cheltuieli militare, de departe cele mai mari din lume.
“China a urmat întotdeauna o politică de apărare naţională în scopuri defensive şi toată lumea ştie că China lucrează pentru a construi pacea mondială”, a declarat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Hua Chunying.
Potrivit raportului Pentagonului, China intenţionează să dubleze dimensiunea arsenalului său nuclear într-un deceniu, cu capacitatea de a lansa rachete balistice înarmate cu focoase nucleare de pe uscat, mare şi din aer.
Conform acestui document, armata chineză deja a egalat-o sau a depăşit-o pe cea a Statelor Unite în mai multe domenii, mai ales în construcţia de nave, rachete de croazieră sau sisteme de apărare aeriană.
Acest raport este primul ce oferă o estimare publică a dimensiunii arsenalului nuclear chinez, “aproximativ 200” de focoase nucleare, în timp ce analiştii independenţi estimează cifra la 300.
Totodată se estimează că această cifră se va dubla în următorii 10 ani.

Distribuie mai departe
Citeste  Un anestezist isi ducea pacientii in pragul mortii, pentru ca apoi sa apara drept erou salvator
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *