Discutia a ajuns in Parlamentul European in urma aparitiei focarelor COVID-19 in abatore si ferme, acolo unde lucreaza multi muncitori romani. Mare parte dintre ei s-au infectat cu temutul coronavirus.
Explozia de cazuri de la abatoare si ferme, mai ales din Germania, Olanda si Franta, a fost declansata de conditiile improprii in care stau muncitorii: claie peste gramada, in spatii de cazare supraaglomerate, cu dependinte comune, folosite de un numar mare de persoane. In aceste conditii, in care distantarea este imposibila, sute de muncitori romani s-au imbolnavit.
Europarlamentarii cer masuri de protectie pentru sezonierii veniti la lucru din statele UE. Dragos Pislaru, europarlamentar PLUS, a vorbit in fata colegilor despre cazul unui roman de 57 de ani, gasit mort de covid 19 in containerul in care locuia impreuna cu alti culegatori de sparanghel, veniti din Romania in Germania. Barbatul nu a primit niciun fel de asistenta medicala in Germania, afirma Pislaru.
La dezbaterea din Parlamentul European a participat si comisarul european pentru munca, Nicholas Schmidt. El a precizat ca tarile membre trebuie sa aiba grija de muncitorii sezonieri. “Comisia Europeana nu dispune, din nefericire, de inspectori de munca pe care sa-i trimita in teren” – a declarat Schmidt.
Abatoarele din Germania, focare COVID
Situatia cea mai dramatica s-a inregistrat la abatoare din Germania, unde sute de angajati – cei mai multi est-europeni – s-au imbolnavit de COVID din cauza conditiilor de cazare. Infectarea la lucru nu este posibila, intrucat in marea majoritate a abatoarelor se lucreaza in mediu aseptic. Asadar, imbolnavirile in masa au fost cauzate de locuintele improprii, in care muncitorii stau claie peste gramada si nu isi pot lua masuri minime de protectie.
Miriam