Stiri Internationale de ultima ora

Partidul premierului Spaniei, zguduit de un scandal de corupție

Droguri, prostituţie şi mită: o sordidă afacere de corupţie în care sunt implicaţi politicieni socialişti spanioli pune în dificultate partidul premierului Pedro Sanchez, la începutul unui an electoral cu perspective care deja erau slabe pentru această formaţiune, scrie luni AFP.

Un teanc de 60.000 de euro ascuns în cutii de pantofi de un general al jandarmeriei pensionat, o petrecere într-un bordel din Madrid, plus alte nopţi de distracţie într-un hotel de lux presărate cu cocaină şi Viagra împreună cu prostituate alese dintr-un catalog; Spania trăieşte din luna februarie în ritmul unor astfel de dezvăluiri apărute în presă, ilustrate cu fotografii şi înregistrări video ale scandalului ce a primit numele de “Mediador” (Mediatorul), în care sunt implicaţi oameni de afaceri şi în special aleşi ai Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al premierului Pedro Sanchez.

În centrul anchetei îl regăsim pe Juan Bernardo Fuentes, alias ”Tito Berni”, deputat socialist din Insulele Canare şi forţat de partidul său să demisioneze după ce a fost reţinut pe 14 februarie împreună cu nepotul său şi cu nouă oameni de afaceri.

Citeste  Israelul suspendă toate cursele internaționale pentru a se feri de Covid

Potrivit unui document judiciar, acest politician în vârstă de 60 de ani ar fi primit “contrapartide” financiare din partea unor companii pe care le-a ajutat să câştige licitaţii publice, să obţină fonduri europene sau să evite inspecţiile sanitare în timpul crizei COVID-19.

În schimbul acestui ajutor, “prima etapă” ar fi constat în efectuarea unui virament de 5.000 de euro în contul unei asociaţii sportive pe care Bernardo Fuentes o conducea prin intermediul unui afacerist din Insulele Canare, Antonio Navarro, al cărui pseudonim “El mediador” (Mediatorul) a dat numele afacerii de corupţie.

Apoi, în schimbul unor plăţi suplimentare, de 3.000-3.500 de euro, erau organizate vizite VIP la Camera Deputaţilor, precum şi petreceri în cluburi de noapte şi într-un hotel de patru stele.

Potrivit lui Antonio Navarro, care în ultimele zile a acordat mai multe interviuri presei, a fost organizat şi un dineu la Madrid la care au participat 15 deputaţi socialişti în plină pandemie, în pofida restricţiilor sanitare atunci în vigoare.

Citeste  BBC trece la disponibilizări masive

Aceste dezvăluiri au agitat apele în interiorul partidului socialist, care caută acum să limiteze pagubele, înaintea alegerilor municipale şi regionale din 28 mai şi a celor legislative care vor avea loc la sfârşitul anului.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns