Stiri Economice de ultima ora

Francezii primesc bani de la stat pentru a-și repara electrocasnicele

Începând de la 10 euro pentru un fierbător şi până la 45 de euro pentru un calculator personal, francezii vor beneficia, de la mijlocul lunii decembrie, de un bonus de la stat pentru a-şi repara electronicele şi electrocasnicele, un program inedit în Europa destinat prelungirii duratei de viaţă a echipamentelor şi reducerii deşeurilor, informează AFP.

Aceste fonduri pentru reparaţii, prevăzute într-o lege a economiei circulare din 2020, vor intra în vigoare pe 15 decembrie, cu o primă serie de aparate vizate, urmate de alte categorii de echipamente începând din 2024.

Dotat cu 410 milioane de euro pentru o perioadă de şase ani, finanţarea programului este asigurată via eco-organizaţii care gestionează sfârşitul ciclului de viaţă al electronicelor şi electrocasnicelor.

Începând de la mijlocul lunii decembrie, persoanele particulare din Franţa se vor putea duce la unul din primii 500 de reparatori agreaţi (care vor beneficia de eticheta ‘QualiRépar’), şi vor beneficia de o reducere la repararea electronicelor şi electrocasnicelor.

Printre primele tipuri de echipamente eligibile se numără: filtrele de calea, aparatele de călcat (reducere de 10 euro), aspiratoare, bormaşine, cititoare DVD, sisteme home cinema, instrumente muzicale, trotinete, biciclete electrice (15 euro), console de jocuri video (20 de euro), maşini de spălat, frigidere/congelatoare, tablete, telefoane portabile (25 de euro), televizoare şi videoproiectoare (30 de euro).

Începând din anul 2024 vor fi oferite fonduri şi pentru repararea de friteuze, imprimante, roboţi de bucătărie şi cuptoare cu microunde. În 2025 vor fi incluse aparatele de aer condiţionat mobile, uscătoarele de păr şi ventilatoarele.

Sunt excluse produsele care beneficiază încă de garanţie (legală, comercială sau via asigurări).

“Acest bonus corespunde unei logici care ţine de puterea cumpărare, pentru a reduce costul reparaţiilor”, a explicat Nathalie Yserd, director general la Ecosystem, care gestionează aceste fonduri împreună cu un alt eco-organism, Ecologic. “Tot ceea ce contribuie la creşterea duratei de viaţă a produselor este în beneficiul mediului, evitând recursul la resursele naturale”, a adăugat Nathalie Yserd, precizând că este vorba de un dispozitiv precursor în Europa.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns