Stiri divertisment de ultima ora

Eclipsa parțială de Soare, vizibilă, marți, din România

A doua eclipsă de Soare din 2022, care este parţială, se produce în data de 25 octombrie. Fenomenul este vizibil şi fără instrumente astronomice şi din ţara noastră. Soarele trebuie privit în timpul eclipsei doar cu un filtru de protecţie, respectiv, un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare sau filtre achiziţionate de la magazinele specializate de astronomie. Următoarea eclipsă de Soare se va vedea din România pe 29 martie 2025, putând fi observată doar în vestul şi nordul ţării, la vest de linia care trece prin Lugoj, Cluj-Napoca şi Putna.

Eclipsa parţială de Soare începe în nord-vestul ţării, la ora 12 şi 20 minute, penumbra deplasându-se de la nord-vest spre sud-est. La ora 12 şi 28 minute eclipsa debutează şi în sud-estul României. Maximul eclipsei se produce între orele 13 şi 28 minute (la vest) şi 13 şi 42 minute (la est), acoperirea Soarelui fiind între 33 şi 44%, variind în funcţie de locul observaţiei. În nord-vest durează 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore şi 26 minute, potrivit www.astro-urseanu.ro.

În Bucureşti se poate observa între orele 12 şi 26 minute şi 14 şi 49 minute, cu faza maximă la 13 şi 38 minute, acoperirea Soarelui fiind de 38,4%.

Planetariul “Cosmonaut Dumitru Prunariu” organizează, în Parcul “Nicolae Titulescu” din Braşov, o sesiune de observaţii ale Soarelui, cu ocazia eclipsei parţiale de Soare din 25 octombrie, un număr de 1.000 de persoane urmând să beneficieze gratuit de ochelari de protecţie. Văzut de la Braşov, discul solar va fi acoperit în proporţie de 0,39 (39%).

În parcul “Nicolae Titulescu” vor fi instalate mai multe telescoape speciale ceea va face posibilă urmărirea mişcării Lunii prin faţa Soarelui într-un mod diferit: telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă – se poate vedea fotosfera, telescopul solar cu “filtru” H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm – se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei, şi telescopul cu “filtru” Ca-H line, în lungimea de undă de 396.90 nm -se poate vedea partea inferioară a cromosferei, potrivit reprezentanţilor Planetariului braşovean.

Eclipsa de pe 25 octombrie va fi vizibilă din Europa, nord-estul Africii, Orientul Mijlociu şi vestul Asiei, magnitudinea maximă a eclipsei fiind de 86.2%, eclipsa urmând să dureze aproximativ 2 ore şi 30 de minute, potrivit eclipse.gsfc.nasa.gov. Eclipsa debutează la ora 11 şi 58 minute (ora României), odată cu primul contact al penumbrei Lunii cu suprafaţa Pământului, undeva în Islanda. Apoi, penumbra Lunii va acoperi treptat toată Europa, nord-estul Africii şi vestul şi sudul Asiei. Maximul eclipsei se va produce la ora 14 (ora României), într-o locaţie din Siberia unde Soarele va fi la orizont, iar magnitudinea eclipsei va fi de 86%. Penumbra Lunii va părăsi suprafaţa Pământului până la ora 16 şi 02 minute, când va avea loc ultimul contact undeva în Marea Arabiei, nu departe de coasta Indiei, potrivit www.astro-info.ro.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns