Stiri Internationale de ultima ora

Rishi Sunak este noul premier al Marii Britanii

Rishi Sunak a fost declarat luni noul lider al Partidului Conservator de şeful Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori, ceea ce îl va aduce în postura de a ocupa funcţia de prim-ministru, relatează agenţiile internaţionale de presă.

“Rishi Sunak este ales şef al Partidului Conservator”, a anunţat Graham Brady, însărcinat cu aceste responsabilităţi în cadrul formaţiunii de 12 ani. Comitetul 1922 stabileşte regulile pentru selectarea şi schimbarea liderului Partidului Conservator.

Contracandidata Penny Mordaunt a anunţat că se retrage din cursă pentru că nu a a obţinut suficient sprijin din partea parlamentarilor conservatori şi că îl va sprijini pe Rishi Sunak.

“Această decizie este una istorică şi arată, încă o dată, diversitatea şi talentul partidului nostru. Rishi are sprijinul meu deplin”, a anunţat Mordaunt într-un comunicat.

În condiţiile în care fostul premier Boris Johnson a renunţat la propria sa candidatură la realegere, Sunak va deveni prim-ministru întrucât nu mai are niciun contracandidat şi nu va mai trebui să participe la un nou scrutin online în rândul membrilor Partidului Conservator, precum cel pe care l-a pierdut în faţa lui Liz Truss.

Sunak, în vârstă de 42 de ani şi fost ministru de finanţe, va deveni al treilea premier al Regatului Unit în mai puţin de două luni.

Rishi Sunak va fi primul prim-ministru britanic de origine indiană şi cel mai tânăr în ultimii peste 200 de ani.

Aceasta va fi, de asemenea, prima nominalizare a unui prim-ministru pentru noul suveran Charles al III-lea, care a venit la tron pe 8 septembrie după moartea reginei Elisabeta a II-a.

Noul premier britanic Rishi Sunak a promis luni să aducă “stabilitate şi unitate” în faţa “profundelor dificultăţi economice” cu care se confruntă Regatul Unit, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns