Stiri Internationale de ultima ora

Absenteism de 92% la alegerile din Tunisia

Şeful principalei coaliţii de opoziţie din Tunisia i-a cerut preşedintelui Kais Saied “să plece imediat”, după fiasco-ul alegerilor legislative de sâmbătă, menite să reînnoiască Parlamentul şi marcate de o rată de absenteism masiv de peste 92%, relatează AFP.

Într-o convorbire telefonică de duminică, preşedintele Frontului salvării naţionale (FSN), Ahmed Nejib Chebbi, a estimat că acest scrutin “arată că foarte foarte puţini tunisieni cauţionează demersul lui Kais Saied”.

“Este o mare dezavuare populară pentru acest proces” declanşat prin suspendarea Parlamentului şi demiterea prim-ministrului pe 25 iulie 2021, înainte de a acapara toate atribuţiile, a adăugat Chebbi.

“92% au întors spatele procesului ilegal care ridiculizează Constituţia” şi votul de sâmbătă a fost, potrivit lui Chebbi, precedat de “o mare dezavuare internaţională” cu prilejul recentei vizite a preşedintelui Saied în SUA, unde procesul politic pe care l-a declanşat a fost dezaprobat.

“Procesul politic este dezavuat intern şi extern”, a declarat Chebbi, preşedintele FSN, din care face parte mişcarea de inspiraţie islamistă Ennahdha, duşmanul declarat al preşedintelui Saied şi fostul partid majoritar în Parlament timp de zece ani după revoluţia tunisiană din 2011.

Citeste  Presedintele Braziliei are COVID

El a făcut apel la celelalte formaţiuni politice “să se înţeleagă asupra nominalizării unui înalt magistrat” capabil “să supervizeze un nou scrutin prezidenţial”.

După lovitura sa de forţă şi suspendarea şi apoi dizolvarea Parlamentului în martie, denunţate de opoziţie ca o “lovitură de stat”, preşedintele Saied a obţinut adoptarea în această vară a unei constituţii care reduce drastic prerogativele parlamentului.

El a reformat şi modul de organizare al scrutinului de sâmbătă pentru legislative, interzicând orice afiliere politică pentru candidaţi, în majoritate necunoscuţi, ceea ce din punctul de vedere al experţilor a contribuit la prăbuşirea ratei de participare.

Majoritatea partidelor, între care şi partidul de opoziţie anti-islamist al lui Abir Moussi, au boicotat scrutinul.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns