Protest sangeros in Kazakhstan
Stiri Internationale de ultima ora

Protest sangeros in Kazakhstan

In Kazahstan are loc in acest moment un razboi civil sangeros. Populatia a iesit pe strazi inarmata si isi manifesteaza nemultumirile fata de cresterea preturilor la energie.  Guvernul a fost demis in timp ce resedinta presedintelui a fost incendiata.

Se pare ca au loc lupte pe strada intre politie si manifestanti.

 Rusia a indemna la dialog

„Urmărim îndeaproape evenimentele din țara vecină și frățească. Suntem în favoarea unei soluții pașnice a tuturor problemelor în cadru legal și constituțional și prin dialog, nu prin revolte de stradă și încălcarea legilor” a transmis diplomantia rusa. Ministerul de Externe rus a spus ca si-ar dori sa existe o „revenire la normal cât mai curând posibil a situației din țară, de care Rusia este legată prin relații de parteneriat strategic și de alianță, precum și prin contacte fraterne și umane”.

Se pare ca un grup de forte speciale ale Directiei Principale a Statului Major al Federatiei Ruse ar fi sosit in Kazahstan pentru a ridica cativa zeci de lideri si familiile acestora.

Citeste  Astronauții de pe Stația Spațială riscă să rămână fără aer

Tulburarile au izbucnit duminica intr-un oras din provincie din Kazahstan si s-au extins in noaptea de marti spre miercuri in capitala Almati. In acest oras au fost dispersate de politie aproximativ 5000 de persoane cu ajutorul grenadelor si gazelor lacrimogene.

Presedintele kazah a cerut chiar ajutorul Organizatiei Tratutului de Securitate Colectiva ( CSTO). Din aceasta organizatie fac parte: Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kirgistan si Tajikistan.

„Cred că este oportun să luăm legătura cu partenerii noștri CSTO”,  a declarat Kassym – Jomart Tokayev.

An Almaty politia a tras cu gaze lacrimogene si cu grenada paralizante in multimile de oameni astfel incat sa ii disperseze.

“Dragi compatrioți, vă îndemn să dați dovadă de prudență și să nu cedați provocărilor din interior și din exterior, euforiei mitingurilor și permisivității”,  a declarat presedintele Kassym-Jomart Tokayev.

“Apelurile la atacarea birourilor civile și militare sunt complet ilegale. Aceasta este o crimă care vine cu o pedeapsă” a mai spus acesta.

 

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *