Dupa o perioada de acalmie si chiar de scadere a preturilor, in ultimele zile, pe pietele de gaze naturale s-a inregistrat o crestere de 30 la suta. Unul dintre motive este ca livrarile din Rusia, prin Ucraina si Polonia, sunt anormal de scazute. In plus, spre Europa se indreapta un val de aer rece, ceea ce inseamna ca va creste mult consumul de gaz.
Activitatea a fost reluata in forta, in noul an, iar acest lucru s-a vazut inclusiv pe pietele de gaze naturale. Intr-o singura zi, cresterea preturilor a fost de 30 la suta. Iar cresterea va continua, apreciaza expertii. Volumul de gaz rusesc trimis de Rusia Europei, via Ucraina, a ajuns la cel mai mic nivel din ianuarie 2020. Directorul firmei care asigura tranzitul prin Ucraina, Serghi Makogon, a declarat ca se asteapta la scaderea livrarilor si in zilele urmatoare.
Ucraina acuza Rusia ca trimite in mod deliberat mai putin gaz spre Europa exact in lunile de iarna pentru a forta aprobarea controversatului proiect Nord Stream 2, realizat de Germania si Rusia.
La sfarsitul anului trecut, Ucraina a trimis o scrisoare noului ministru german al economiei, in care atrage atentia ca Nord Stream 2 pune in pericol livrarile de gaze catre Uniunea Europeana.
Rusia neaga acuzatiile si afirma ca Nord Stream 2 va insemna cresterea livrarilor si va duce la calmarea preturilor la gaze naturale in Europa.
Gazoductul Nord Stream 2 e gata, dar se asteapta aprobarea autoritatilor germane pentru a deveni operational.
Miriam