Stiri Economice de ultima ora

Inca o tara ramane fara gazele din Rusia

Gigantul rus Gazprom a anuntat oprirea livrarilor catre Letonia; rusii spun ca Letonia a incalcat conditiile contractuale.

In acest moment, sunt mai multe tari europene – Polonia, Bulgaria, Finlanda, Tarile de Jos, Danemarca si Letonia – care nu mai primesc gaze de la rusi. Germania e si ea afectata partial. Gazprom nu mai livreaza companiei Shell Energy din Germania. Masura a fost luata dupa ce Vladimir Putin a anuntat ca plata gazului se poate face numai prin deschiderea unui cont in ruble, la o banca ruseasca.

“Gazprom a suspendat livrarile de gaz catre Letonia, in cadrul tranzactiilor din iuilie, din cauza incalcarii conditiilor de receptionare a gazului” – precizeaza compania rusa, intr-o postare pe canalul Telegram, fara sa ofere alte detalii. Cu doua zile inainte, compania letona de distributie anuntase ca plateste gazul rusesc in euro, nu in ruble, asa cum cere Putin.

Gazprom a redus drastic livrarile de gaz prin gazoductul Nord Stream 1, invocand necesitatea reparatiilor la o turbina.  Rusia a redus deja de doua ori volumul livrarilor in iunie, afirmand ca Nord Stream 1 nu poate functiona normal fara o turbina aflata la reparatii in Canada. Echipamentul nu a fost trimis in Rusia din cauza sanctiunilor impuse de occidentali in urma invaziei ruse asupra Ucrainei. In cazul turbinei insa, Germania si Canada au decis sa faca o exceptie de la sanctiuni si au convenit sa trimita echipamentul in Rusia. Turbina nu a fost încă livrată.

Exista pericolul ca Moscova sa opreasca, la iarna, complet robinetul. Tarile europene fac eforturi sa-si asigure rezerve pentru sezonul rece. Uniunea Europeana a decis recent aplicarea unui plan de economii la gaz, prin reducerea consumului cu 15 la suta. Nu este exclusa rationalizarea gazului la iarna.

Occidentalii acuza Moscova ca se foloseste de gaz ca de o arma, arma energetica, drept represalii la sanctiunile adoptate dupa declanşarea ofensivei impotriva Ucrainei.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns