Stiri de ultima ora din Sanatate

New York si San Francisco instituie starea de urgenta din cauza variolei maimutei

In SUA se inregistreaza cele mai multe cazuri de infectare cu virusul variolei maimutei, in zone din afara Africii. Spania si Brazilia anunta primele decese cauzate de variola maimutei.

Guvernatorul statului New York, Kathy Hochul, a instituit starea de urgenta. Nu vor fi restrictii ca in pandemia COVID. Starea de urgenta implica puteri sporite pentru departamentele locale de sanatate. Acestea pot face anchete de identificare a contactilor, monitorizarea cazurilor, pot administra vaccinuri pentru contacti si pentru persoanele aflate in risc sever.

La New York s-au inregistrat 1383 de imbolnaviri confirmate, un record la nivel federal. De asemenea, San Francisco are un numar foarte mare de infectari cu virusul variolei maimutei, iar primarul metropolei a declarat starea de urgenta. Atat la New York, cat si in San Francisco cererea de vaccinuri depaseste cu mult oferta existenta.

Primii morti in afara Africii

Spania si Brazilia au anuntat, vineri, cate un deces cauzat de variola maimutei. Sunt primii oameni rapusi de aceasta boala in afara continentului african. Dupa SUA, la nivel international, Spania are cele mai multe cazuri : 3.738. Urmeaza Germania, cu 2540 de cazuri si Marea Britanie, cu 2432 de cazuri.

In Brazilia, un barbat de 41 de ani, bolnav de variola, a murit joi la Belo Horizonte, in sud-estul tarii. El era spitalizat pentru alte afectiuni clinice grave, precizeaza autoritatile braziliene. “Este important de subliniat ca avea comorbiditati grave. Populatia nu trebuie sa se panicheze. Mortalitatea legata de aceasta boala ramane foarte scazuta” – precizeaza ministerul Sanatatii din Brazilia.

In Spania, Ministerul Sanatatii a anuntat primul deces al unui pacient infectat cu virusul variolei maimutei. Este primul mort inregistrat in Europa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat variola maimutei o problema de sanatate publica globala. Desi comitetul expertilor din cadrul OMS nu reusise sa ajunga la un punct de vedere comun in aceasta privinta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, si-a asumat singur aceasta decizie si a declarat variola maimutei ca fiind o problema de sanatate publica globala.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns