Aproape jumătate din UE – 12 din cele 27 de state membre – nu respectă orientările Organizației Mondiale a Sănătății privind recunoașterea identităților transgender, potrivit unei noi hărți a sănătății publicate de TGEU, o organizație non-profit care militează pentru drepturile persoanelor transgender.
Diverse ONG-uri continua propaganda in favoarea transgenderilor si acuza unele tari europene ca nu respecta drepturile acestor minoritati sexuale care vor, din ce in ce mai mult, sa aiba acces la tratamente medicale gratuite, din banii contribuabilului, pentru a-si trata problemele de gen.
OMS a convenit în 2019 să își revizuiasca clasificarea pentru a elimina identitățile transgender din categoria sa de tulburări mintale.
Organizația Mondiala a Sanatatii și-a modificat clasificarea – care înregistrează și raportează condițiile legate de sănătate la nivel global – pentru cea de-a 11-a ediție pentru a „reflecta înțelegerea modernă a sănătății sexuale și a identității de gen”.
Această actualizare a modificat anumite „categorii de diagnostic învechite”, înlocuind, de exemplu, termenul „tulburare de identitate de gen în copilărie” cu „incongruență de gen în copilărie”.
Prin aceste modificări, scopul OMS a fost de a se asigura că persoanele transgender pot avea acces la servicii medicale adecvate din punct de vedere al genului și la o acoperire corespunzătoare a acestor servicii de către asigurările de sănătate.
Multe țări europene nu respectă noua clasificare
În ciuda acestor actualizări din partea Organizației Mondiale a Sănătății, hărțile TGEU arată că 12 țări din UE – Austria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia, Slovacia și Suedia – încă utilizează diagnosticul oficial de „transsexualism”, astfel cum era definit de clasificarea anterioară.
Cinci țări – Belgia, Irlanda, Italia, Portugalia și Țările de Jos – utilizează termenul de „disforie de gen”, în timp ce Finlanda, România și Slovenia folosesc ambele clasificări.
Doar Malta, Danemarca și opt regiuni din Spania nu necesită un diagnostic ca o condiție de acces la anumite servicii medicale.
TGEU avertizează că această cerință contribuie la stigmatizare și îngreunează accesul la asistență medicală specifică persoanelor trans.
„Punerea în aplicare lentă a depatologizării înseamnă că asistența medicală specifică persoanelor trans nu se bazează pe consimțământul informat și pe deciziile individuale, ci depinde în întregime de un diagnostic”, afirmă ONG-ul.
Potrivit unui raport publicat de Consiliul Europei la începutul acestei luni, persoanele transgen se confruntă încă cu dificultăți considerabile în ceea ce privește accesul la asistență medicală specifică, accesibilă, la prețuri accesibile, respectuoasă și de înaltă calitate.
Raportul estimează, de asemenea, că cel puțin 27% dintre persoanele transgender din Europa nu au acces la asistență medicală adecvată.
Se așteaptă ca Organizația Mondială a Sănătății să publice noi orientări privind asistența medicală pentru persoanele transgen în 2025, pentru a oferi recomandări statelor membre.
Miriam