Stiri de ultima ora din Sanatate

Alerta se extinde ! Misterioasa boala provocata de tigarile electronice

Centrul SUA pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) este in stare de alerta, dupa ce au aparut sute de cazuri de boli pulmonare grave, avand legatura cu utilizarea tigarilor electronice.

CDC este un centru de comanda, unde echipe de experti specializati analizeaza cazurile de urgente medicale, fac schimb de informatii si coordoneaza masurile pe care le vor lua autoritatile. Pentru a va face o idee de cat de grava e situatia, trebuie spus ca acest centru de operatiuni de urgenta a mai fost activat dupa prapadul facut de uraganul Florence, in 2018, urganele Harveu, Irma si Maria, in 2017 si dupa izbucnirea epidemiei de Zika.

Pana acum, in 36 de state americane au fost confirmate 6 decese si 450 de imbolnaviri provocate, se pare, de tigarile electronice cu vapori. Nu s-a stabilit deocamdata nicio legatura intre imbolnaviri si un anumit ingredient din tigara cu abur. Autoritatile americane cer oamenilor sa renunte complet la vaping. Cei care, totusi, nu pot renunta, sunt indemnati sa nu cumpere substantele de la vanzatorii de pe strada, neautorizati, ori sa foloseasca uleiuri derivate din marijuana. Potrivit presei americane, multi din cei bolnavi au fumat tigari electronice cu abur, cu substante pe baza de marijuana.

Simptomele cu care debuteaza boala

Toti cei care au probleme de respiratie, dupa vaping, cum ar fi tuse uscata, neproductiva, dificultati de respiratie, sufocare sau durere in piept trebuie sa mearga imediat la medic. Alte simptome sunt diaree, voma, febra si oboseala accentuata.

Pe 4 octombrie, statul New York ar urma sa interzica total toate aromele destinate tigarilor electronice, cu exceptia celor de tutun si de menta. New Jersey va lua o masura similara peste trei saptamani. O asemenea interdictie este deja in vigoare in statul Michigan. Presedintele Donald Trump a anuntat pe twitter ca intentioneaza sa interzica la nivel federal tigarile electronice cu arome.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns