Romania se afla pe ultimul loc la nivel European in ceea ce priveste frecventa mamografiilor. Conform statisticelor 79 % din romancele cu varste de peste 50 de ani nu si-au facut niciodata o mamografie.
Studiul Eurostat publicat anul trecut a dezvaluit acest lucru. Romania este urmata in clasament de catre Bulgaria care are o rata de 35.3 %. La polul opus se afla in schimb Finlanda, Suedia, Portugalia, Austria sau Franta unde acest procent scade sub 5 %.
Medicul specialist in obstretrica – ginecologie, Mihaela Alexandra a declarat „Mamografia este investigația de screening recomandată pentru cancerul mamar, după vârsta de 40 de ani. În România, din păcate, foarte puține femei își fac prima mamografie aproape de vârsta de 40 de ani. Însă, în recomandările și ghidurile internaționale nu se spune nimic despre evaluarea femeilor sub 40 de ani. Ar trebui făcută o verificare, mai ales pentru persoanele cu anumiți factori de risc și ecografic sub 40 de ani. Vorbim de două grupe de vârstă care necesită investigații diferite pentru screening”.
O afectiune depistata la timp are toate sansele sa se vindece spre deosebire de cele care sunt decoperite tardiv „Leziuni depistate tardive, cu un prognostic mai prost. Tumorile care sunt depistate la investigațiile de screening, în general sunt tumori mici, care nu se palpează, și care sigur că au un prognostic mai bun. Ele beneficiază și de mai multe opțiuni de tratament față de pacientele care nu fac aceste investigații și ajung, probabil, cel mai rapid, cu tumori deja palpabile”.
Medicul a mai transmis ca stadiul avansat al unei afectiuni presupune mai multe tratamente “Ele sunt cu siguranță într-un stadiu mai avansat. Prin urmare vor avea nevoie de mai multe tratamente oncologice și vor avea mai puține opțiuni terapeutice chirurgicale la îndemână. Se pot face mai puține tipuri de operații pentru ele, operațiile sunt din ce în ce mai mari, cu cât tumoarea e mai mare, iar în ceea ce privește tratamentele sistemice oncologice, cu cât tumora e mai mare, cu atât șansele să aibă nevoie de cimioterapie sunt mai mari”.