Plantele aromatice sunt vegetale parfumate, folosite in bucatarie ca arome si condimente. Datorita uleiurilor esentiale, ele sunt folosite si in fitoterapie, uneori in combinatii. Multe dintre ele sunt cultivate din secolul al VII-lea, in scopuri medicinale.
In Evul Mediu, oamenii care isi permiteau aveau mici gradini de plante, crescute special pentru tratarea diverselor afectiuni: galbenele pentru cicatrizarea ranilor, cimbrul si musetelul pentru probleme respiratorii, menta pentru probleme de stomac, verbina si musetelul contra febrei, salvia pentru vindecarea ranilor.
In zilele noastre, mica gradina medicala s-a extins si au fost descoperite noi proprietati ale plantelor.
Iata cateva dintre ele:
ROZMARIN – planta, avand flori albastre usor de recunoscut, se foloseste, de regula, proaspata. Dar si uscata poate intra in compozitia unor deserturi. Terapeutic, rozmarinul are proprietati antimicotice, antibacteriene si antioxidante.
FENICUL – se foloseste frecvent pe post de condiment alimentar. Seamana la gust cu anasonul. Se poate consuma crud, in salate, sau gatit. Feniculul e cunoscut din antichitate pentru calitatile sale carminative : elimina gazele, disconfortul gastric. De asemenea, e un bun expectorant si antispastic.
MENTA VERDE – e printre plantele cele mai folosite si mai apreciate in salate, inghetate, sucuri, guma de mestecat, deodorante de gura mancaruri, mai ales in gastronomia mediteraneeeana si in cea asiatica. Dar si in tratarea unor afectiuni. Menta scade febra, combate diareea si durerile de stomac, ceaiul de menta aplicat prin comprese pe fata calmeaza tenul si reduce acneea.
OREGANO – pe langa faptul ca nu lipseste dintre plantele condimentate folosite in bucatarie in foarte multe salate, fripturi si feluri de mancare, oregano e bun pentru calmarea iritatiilor cutanate. In plus, ajuta la vindecarea ranilor, a arsurilor si micsoreaza eczemele.
PATRUNJEL – traditionalul patrunjel care nu lipseste din mancarurile gatite, din salate si din ciorbe e foarte bogat in vitaminele A si C. Se consuma atat crud, cat si gatit. Radacina de patrunjel e diuretica, iar frunzele sunt si ele diuretice, dar si antiinflamatoare.
Miriam