În ultimii ani, un subiect promovat intens este educația financiară. Pe măsură ce provocările financiare devin mai mari în contextul inflației pe care am resimțit-o în ultima perioadă, educația financiară devine tot mai importantă. E esențial să știm pe ce se duc banii noștri pentru a-i putea gestiona mai bine. Dacă pe vremuri conceptul de educație financiară era ceva tabu, pentru generațiile tinere lucrurile stau diferit.
Accesul la informații vine cu numeroase beneficii, iar studiile au demonstrat că tinerii sunt mai deschiși să asimileze informații despre educația financiară. Din acest motiv, mai multe companii au lansat în ultima perioadă module de educație financiare destinate adulților de toate vârstele. Ele sunt importante pentru toți oamenii, dar mai ales pentru cei tineri, aflați la început de drum.
Când ești în acest punct al vieții, cel mai probabil nu beneficiezi de o sumă de bani care să fie pe deplin mulțumitoare. Tocmai din acest motiv, modul în care îți gestionezi veniturile lunare devine și mai important. Dacă ești în această situație și te întrebi ce poți face pentru a gestiona banii mai ușor, iată câteva răspunsuri:
- Înțelege pe ce cheltui banii lunar. Poți folosi o aplicație care îți monitorizează cheltuielile.
- Încearcă să economisești în fiecare lună între 10 și 20% din veniturile lunare.
- Stabilește-ți obiective și încearcă să economisești încă de la începutul lunii, când încasezi salariul.
- Nu-ți ignora pasiunile.
Cum să împarți bugetul lunar?
O formulă recomandată de specialiști este cea în care venitul lunar îl împarți astfel: 50% merg pentru cheltuielile de zi cu zi, 30% pentru propriile nevoi și dorințe și 20% către economii. Ce înseamnă, concret, această împărțire? La cheltuielile de zi cu zi poți include plata ratelor / chiriei, mâncare, cursuri și așa mai departe. Practic, orice cheltuială obligatorie pe care o ai în fiecare lună și de la care nu te poți abate.
Nu trebuie să ignori nici categoria de nevoi și dorințe. Chiar dacă îți dorești o viață în care să ai un echilibru financiar, este important să ai resurse și pentru pasiunile tale. Mai ales pentru cei din generația tânără, care își doresc să aibă timp și pentru ceea ce îi face fericiți.
Foto interior
Așadar, banii din această categorie îi poți folosi inclusiv pentru pasiunile și hobby-urile tale. Mulți dintre tinerii din noua generație merg la concerte și festivaluri, iar numărul acestora este în creștere în țara noastră. Pe de altă parte, putem vorbi despre cei care joacă uneori la pariuri sportive și casinouri online. Aceasta este o activitate recreațională și trebuie privită strict ca un hobby, indiferent de faptul că poate genera venituri în zilele norocoase.
Din acest motiv, nu trebuie trecută la categoria investiții și economii, unde specialiștii recomandă să direcționezi 20% din bugetul lunar. În privința economiilor, specialiștii au sesizat o greșeală frecventă comisă de mulți oameni. Chiar dacă intenția lor este de a economisi, ei nu își stabilesc obiective, ci așteaptă să vadă cu câți bani mai rămân la finalul lunii.
În realitate, o soluție mult mai practică ar fi ca, în momentul în care încasăm veniturile, să direcționăm 20% către un fond special de economii, iar ulterior să ne gestionăm nevoile și dorințele, alături de cheltuielile de zi cu zi, cu banii care ne rămân. Practic, ne-am „scădea” veniturile cu 20% și am încerca să le gestionăm mai bine.
Cum aleg să investească tinerii? Titlurile de stat sunt printre cele mai sigure investiții ce pot fi făcute, mai ales că nu sunt impozitate de statul român. În același timp, unii tineri aleg să investească la bursă. E important de menționat că investițiile la bursă sunt volatile și vin și cu riscuri, așa cum s-a putut vedea în ultima perioadă, când cele mai importante piețe au fost în scădere. Tocmai din acest motiv, orice investiție trebuie făcută cu precauție și este important să cunoști și riscurile la care te expui.