Impresarul muzical Michael Lang, unul dintre creatorii istoricului festival Woodstock din 1969 care a servit drept piatră de hotar pentru generaţii întregi de fani ai muzicii, a murit sâmbătă la vârsta de 77 de ani după o scurtă boală, a anunţat duminică impresarul său Michael Pagnotta.
Lang a murit într-o clinică de oncologie din New York din cauza unei forme rare de limfom, potrivit mai multor relatări ale presei, informează EFE.
Alături de partenerii săi Artie Kornfeld, Joel Rosenman şi John P. Roberts, Lang a fost creierul din spatele festivalului Woodstock, eveniment care, la sfârşitul anilor 1960, a adus peste 400.000 de oameni la o fermă din Bethel, New York, pentru a asculta artişti precum Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Jefferson Airplane şi Santana.
Intitulat “Trei zile de pace şi muzică”, festivalul este considerat unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din istoria modernă.
Într-un interviu acordat revistei Rolling Stone în 2009, Lang a declarat că Woodstock a fost un “moment de speranţă” într-o perioadă foarte întunecată pentru Statele Unite, marcată de Războiul din Vietnam, de lipsa de reacţie a guvernului şi de multe probleme legate de drepturile omului.
Antreprenorul muzical a fost implicat în organizarea celei de-a doua ediţii a Woodstock din 1994, care a reunit artişti din formaţia originală, precum Joe Cocker şi Grateful Dead, cu artişti mai moderni, precum Red Hot Chili Peppers, Green Day, Aerosmith şi Metallica.
Succesul de atunci l-a determinat pe Lang să facă presiuni pentru un nou Woodstock în 1999, pentru a marca a 50-a aniversare a Woodstock-ului original, dar demersul a fost în cele din urmă abandonat din cauza unor probleme financiare şi a dificultăţii de a asigura un loc de desfăşurare.
În afară de organizarea de festivaluri, Lang a fost managerul unor artişti şi a fondat Just Sunshine Records, care a lansat discuri semnate de Karen Dalton şi Betty Davis, printre alţii.