Rezumat:
Piatra naturală se utilizează din cele mai vechi timpuri la construirea de locuințe, pentru că reprezintă un material durabil și versatil. Oamenii i-au descoperit repede și calitățile estetice, astfel că în multe regiuni o casă trebuia să fie neapărat din piatră pentru a fi considerată frumoasă. În prezent, deși betonul, cărămida, lemnul și materialele prefabricate domină domeniul construcțiilor, piatra naturală este tot mai apreciată în designul interior. O locuință în care se integrează cu gust acest material are personalitate și un aspect aparte, care nu se poate obține prin folosirea unui substitut. Dar cum poți folosi piatra naturală pentru a profita de calitățile ei fizice și estetice? Descoperă în rândurile de mai jos.
Ține cont de specificul fiecărui tip de piatră
Ceea ce numim generic piatră naturală reprezintă de fapt o sumă de roci diverse, cu caracteristici specifice. Cele mai apreciate sunt:
- Este popular pentru că este foarte dur și rezistent la abraziune. De aceea, se folosește pentru pardoseli, în special sub formă șlefuită.
- Are duritate redusă și nu rezistă la abraziune, dar este cel mai frumos tip de piatră naturală. Se găsește în multe culori, iar aspectul său fin o face ideală pentru designul interior. Se folosește la pardoseală, scări, tocuri, polițe, șeminee ori sobe și chiar porțiuni de zid.
- Este o rocă moale, durabilă și ușor de prelucrat. Are o culoare naturală atractivă, care o face potrivită pentru amenajarea interioarelor.
- Are o textură fină, stratificată, ceea ce o face perfectă pentru tăierea în straturi subțiri. Find impermeabilă, este deseori utilizată pentru acoperișuri, băi, intrânduri și balcoane.
- Este un material comun, rezistent la abraziune, care poate fi prelucrat în moduri diverse, cu rezultate creative.
La ce elemente de design poți folosi piatra naturală într-un mod creativ și eficient
Pardoseală
Piatra naturală este ideală pentru a construi pardoseala și îmbunătăți designul interior al locuinței tale, mai ales dacă alternezi formele, dimensiunile, culorile și texturile. Plăcile de granit sunt mai scumpe decât alte roci, pentru că sunt foarte durabile. Pardoseala va avea un aspect clasic, care va dirija atenția privitorului spre elementele de mobilier. O podea de granit nu se pătează cu cafea, detergenți sau alte substanțe acide. O podea de marmură arată spectaculos, dar necesită îngrijire regulată, pentru că se pătează și este abrazivă. Gresia și calcarul sunt alternative mai ieftine, dar destul de versatile și frumoase pentru a face o podea să arate bine.
Ziduri de contrast
Zidurile de contrast sunt tot mai populare în designul interior, pentru că sparg monotonia camerei și oferă un aspect unic. Cu ajutorul unui constructor priceput, poți obține numeroase variante de design care impresionează orice oaspete. Pe lângă aspect, piatra naturală poate aduce un plus și în ce privește izolarea. Dacă alegi ca zidul de contrast să fie unul expus exteriorului, poți câștiga câteva grade în plus pe timpul iernii.
Șeminee și sobe
Șemineele și sobele construite din piatră naturală sunt elegante și mai sustenabile decât cele realizate din alte materiale. Acest lucru se datorează capacității pietrei de a reține căldura și a o elibera treptat. Calcarul, granitul și bazaltul oferă rezistență crescută și calități termice ridicate, dar marmura aduce în plus un aspect incredibil.
Băi
Marmura se utilizează atât la construcția pardoselii și la acoperirea pereților din baie, dar și a lavoarelor și căzilor, pentru că rezistă la apă. Bogăția de texturi și culori pe care o oferă marmura oferă posibilitatea de a obține rezultate spectaculoase, cu care nu ai cum să dai greș. Ardezia se poate folosi la baza cabinelor de duș sau la acoperirea pereților expuși la stropire, cum sunt cei de lângă chiuvetă. Aspectul său texturat creează un contrast perfect cu sticla, inoxul, ceramica și alte materiale lucioase.
Piatra naturală reprezintă un material excelent pentru amenajările interioare. Indiferent de tipul de rocă, poți decora creativ și durabil. Găsești pe piatraonline.ro numeroase modele de rocă naturală cu care îți poți îmbunătăți locuința.