Stiri Internationale de ultima ora

Rusia, pe banca acuzatilor pentru otravirea lui Navalnîi

Comunitatea internationala e scandalizata de faptul ca liderul opozitiei ruse, Alexei Navalnîi, critic fervent al presedintelui Vladimir Putin, a fost otravit cu Noviciok, un agent neurotoxic.

Navalnîi e intr-un spital din Germania, in coma, dupa ce a baut o cafea pe un aeroport din Siberia. In avion i s-a facut rau si dupa ce au tergiversat doua zile, rusii au aprobat transferarea lui la un spital din Berlin. Analizele toxicologice au fost facute la un laborator militar german. Rezultatele arata ca Navalnîi, in varsta de 44 de ani, a fost otravit cu Noviciok, o substanta care ataca sistemul nervos si cu care au mai fost otraviti si alti rusi aflat in exil si incomozi pentru puterea de la Kremlin.

Noviciok inseamna nou venit si a fost pus la punct de armata sovietica in timpul Razboiului Rece. Este utilizat pentru o familie de agenti foarte toxici, care afecteaza sistemul nervos, cu o compozitie asemanatoare cu gazele otravitoare din categoria VX si sarin. Nu doar rusii mai au Noviciok – substanta interzisa de normele internationale – ci si fostele republici sovietice.

Citeste  Papa Francisc face praf Biblia. Aprobă legăturile civile între homosexuali

Angela Merkel a spus că Rusia va trebui să răspundă la „întrebări dificile” legate de încercarea de asasinare a lui Aleksei Navalnîi, după ce Guvernul german a confirmat că opozantul rus a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.

Coordonare la nivel UE si NATO

Germania l-a convocat la ministerul de externe pe ambasadorul Federatiei Ruse la Berlin pentru a-I anunta, oficial, despre rezultatele analizelor toxicologice. In plus, guvernul condus de Angela Merkel a informat partenerii din NATO si din Uniunea Europeana si comunitatea internationala va da un raspuns coordonat la otravirea liderului opozitiei ruse.

„Este o informatie tulburatoare despre tentativa de asasinare prin otravire a unei figuri principale a opozitiei ruse. Scopul a fost sa-l reduca la tacere si condamn cu tarie acest gest, in numele guvernului german”, a declarat Angela Merkel.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns