China dispune de două module de aselenizare ce continuă să opereze din emisfera vizibilă cât şi de pe faţa nevăzută a Lunii, conform unui comunicat al Administraţiei Spaţiale Naţionale a Chinei, transmite miercuri Space.com.
Misiunea selenară Chang’e 3, ce include un modul de aselenizare şi un mic rover, a coborât în regiunea denumită Mare Imbrium în decembrie 2013, ocazie cu care China devenea cea de-a treia ţară care a reuşit o aselenizare controlată.
Deşi roverul ce făcea parte din misiune a încetat să funcţioneze după 31 de luni pe suprafaţa selenară, modulul de aselenizare este încă operaţional, la peste 2.400 de zile după ce şi-a început misiunea.
Unul dintre instrumentele de la bordul modulului de aselenizare continuă de asemenea să funcţioneze – este vorba despre telescopul LUT (Lunar Ultraviolet Telescope), conform lui Jing Wang, reprezentant al Observatoarelor Astronomice Naţionale de la Bejing. Acest instrument cu funcţionare automată a monitorizat stele variabile de pe Lună şi a transmis chiar şi o imagine a galaxiei M101.
Grupuri de radioamatori au confirmat, de asemenea, faptul că sonda de aselenizare Chang’e 3 continuă să funcţioneze pentru că detectează periodic semnalele transmise de aceasta. Sonda, care dispune de baterii solare, operează în perioada zilelor selenare (care durează aproximativ 14 zile terestre) şi comunică cu staţiile de radiorecepţie din China de la Kashi (nord-vest) şi respectiv de la Jiamusi (nord-est). În timpul recilor şi lungilor nopţi selenare, temperatura sondei este menţinută de o unitate de încălzire cu radioizotopi.
Roverul selenar, denumit Yutu (“iepurele de jad” în limba chineză), şi-a pierdut abilitatea de a se deplasa în ianuarie 2014 – aproape de încheierea celei de-a doua zile selenare a misiunii – după ce a străbătut 114 metri pe suprafaţa Lunii. Agenţia de presă chineză Xinhua raporta atunci că Yutu “s-a confruntat cu o defecţiune mecanică a sistemului de control” din cauza “mediului complicat de la suprafaţa Lunii”.
Misiunea lui Yutu trebuia să dureze doar 3 luni, dar roverul a continuat să opereze chiar dacă nu se mai deplasa până la jumătatea anului 2016, stabilind un nou record de funcţionare pe Lună pentru un rover automat.
Chiar şi după ce a încetat să funcţioneze, Yutu continuă să-şi aducă contribuţia pentru ştiinţă, noi rezultate continuând să fie publicate din datele adunate de rover. Cercetători de la Universitatea chineză de Geoştiinţe şi de la alte institute au descoperit recent dovada existenţei a trei straturi relativ tinere de bazalt, o rocă vulcanică, în locul de aselenizare al modulului Chang’e 3, rezultate publicate la 17 august în jurnalul Geophysical Research Letters.