Stiri Internationale de ultima ora

Particule solare, descoperite sub un munte din Italia

În premieră absolută, fizicienii au detectat particule rare, fantomatice, produse în interiorul Soarelui în urma unui proces particular de fuziune nucleară, conform rezultatelor Experimentului Borexino, desfăşurat în cadrul Laboratori Nazionali del Gran Sasso, din apropiere de oraşul Aquila, în Italia.
Particulele, denumite “neutrini produşi-CNO” (acronim al elementelor chimice carbon, azot şi oxigen), provin din Soare şi au fost detectate în cadrul unui laborator instalat la mare adâncime, sub un munte din Italia. Această descoperire îi aduce pe fizicieni cu un pas mai aproape de înţelegerea reacţiilor nucleare din interiorul Soarelui, steaua care face posibilă existenţa vieţii pe Pământ.
“Prin acest rezultat, (Experimentul) Borexino a dezvăluit complet cele două procese care activează Soarele”, a declarat Gioacchino Ranucci, fizician în cadrul Institutului Naţional italian pentru Fizică Nucleară de la Milano.
În nucleul solar se produc două tipuri de reacţii de fuziune. Prima, şi cea mai obişnuită, este fuziunea proton-proton, unde fuziunea protonilor duce la transformarea hidrogenului în heliu. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această reacţie generează aproximativ 99% din energia Soarelui.
Mai rar, se poate produce o reacţie de fuziune nucleară în 6 paşi, denumită “ciclu-CNO”, în care hidrogenul fuzionează pentru a forma heliu în prezenţa carbonului (C), a azotului (nitrogen, N) şi a oxigenului (O). Fuziunile proton-proton şi fuziunile ciclu-CNO produc tipuri diferite de neutrini – particule subatomice care aproape că nu au masă şi care pot trece prin materia obişnuită fără a interacţiona cu ea, cu rare excepţii.
Fizicienii detectează în mod obişnui neutrinii generaţi în cadrul procesului de fuziune nucleară proton-proton. Însă, la 23 iunie, în cadrul Neutrino 2020 Virtual Meeting, cercetători de la detectorul Borexino au anunţat detectarea în premieră a unor neutrini produşi-CNO în Soare.

Citeste  Belarus ameninta Polonia cu razboiul
Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns