Stiri Actuale de ultima ora

România a ajutat la evacuarea a mii de israelieni din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, duminică, după întrevederea cu omologul său israelian, Yair Lapid, că peste 3.000 de cetăţeni israelieni şi peste 1.200 de cetăţeni ucraineni de origine evreiască au fost sprijiniţi de România să intre pe teritoriul ţării noastre şi apoi să fie evacuaţi spre Israel.

“Discuţiile substanţiale pe care le-am avut astăzi reflectă nivelul excelent al relaţiilor noastre bilaterale, care au o natură strategică, precum şi interesul comun al României şi statului Israel de dezvoltare şi aprofundare a dialogului politico-diplomatic şi sectorial. Această întrevedere vine în continuarea contactelor foarte bune pe care le-am avut în ultima perioadă, cel mai recent la 3 martie, când am avut o discuţie telefonică în contextul evenimentelor dramatice din Ucraina şi, de altfel, această vizită şi discuţiile noastre s-au concentrat în foarte mare măsură pe efectele agresiunii ilegale a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”, a declarat Aurescu într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu Yair Lapid.

Şeful diplomaţiei a subliniat eforturile României în procesul de evacuare din Ucraina a mii de cetăţeni israelieni sau de origine evreiască, inclusiv 100 de orfani.

Ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Yair Lapid, a mulţumit, duminică, Guvernul României pentru cooperare şi ajutorul dat cetăţenilor israelieni în contextul conflictului din Ucraina, fapt ce a dus la salvarea multor vieţi.

“Guvernul României a lucrat îndeaproape cu noi şi ne-a ajutat foarte mult să salvăm multe vieţi. Copiii de origine evreiască din Odesa, copii cu cancer au fost trimişi în Israel pentru tratament şi mii de refugiaţi au scăpat prin vama Siret. Vieţile lor au fost salvate de cooperarea dintre ţările noastre. Vă mulţumesc şi mulţumesc Guvernului României pentru cooperare şi pentru ajutor”, a declarat Yair Lapid, după întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El a făcut apel la Federaţia Rusă să soluţioneze conflictul cu Ucraina prin negocieri.

“Pe lângă prietenia noastră îndelungată, atât în momente de pace cât şi în momente de război, cum vedem acum invazia Ucrainei de către Rusia, care este fără justificare, noi apelăm la Rusia să înceteze şi să soluţioneze acest conflict prin negocieri. Noi vom face tot ce este posibil pentru a avea soluţie de pace. lucrăm împreună cu aliaţii noştri – Satele Unite şi cu partenerii europeni – pentru a încerca să punem capăt acestei tragedii cât mai curând posibil”, a subliniat ministrul de externe israelian.

 

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns