Stiri Internationale de ultima ora

Rasism în China: Persoanele de culoare, date afară din restaurante

Grupul american McDonald’s a prezentat scuze publice pentru interzicerea accesului persoanelor de culoare în unul dintre magazinele sale din oraşul Guangzhou din sudul Chinei, după ce rezidenţii africani s-au plâns de discriminare rasială în contextul luptei împotriva noului coronavirus.
După confirmarea mai multor cazuri pozitive de COVID-19 în rândul comunităţii nigeriene din metropola Guangzhou, rezidenţii africani s-au declarat victime ale unor expulzări şi interdicţii de acces în magazine, plasări în carantină şi testări abuzive.
Uniunea Africană şi-a exprimat sâmbăta trecută “extrema sa preocupare”.
În acest context, o înregistrare video care circulă pe reţelele de socializare arată un afiş ce explică în limba engleză, la intrarea într-un restaurant McDonald’s din acest oraş, că “persoanele de culoare nu au dreptul să intre”.
Grupul american a prezentat scuze publice şi unul dintre purtătorii săi de cuvânt a precizat marţi pentru AFP că acel restaurant a fost închis temporar, duminică, pentru o şedinţă de pregătire a personalului angajat.
În paralel, 20 de ambasadori africani au fost primiţi luni la Beijing la sediul Ministerului de Externe de secretarul de stat Chen Xiaodong.
Acesta din urmă a promis “să ridice măsurile sanitare care îi vizează pe africani, cu excepţia pacienţilor confirmaţi” cu COVID-19, potrivit unui comunicat al diplomaţiei chineze.
El i-a rugat pe ambasadorii care l-au vizitat “să explice adevărul cu obiectivitate” şi într-o manieră “raţională” în faţa liderilor politici din ţările lor.
Potrivit unor surse diplomatice, 20 de ţări din Africa au pregătit o scrisoare de intenţie adresată Beijingului în care se afirmă că testele de depistare şi măsurile de carantină impuse în mod specific rezidenţilor africani din China sunt echivalente “cu rasismul”.
Aceeaşi “notă verbală” denunţă “o încălcare evidentă a drepturilor omului” de către China.
Într-o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a acuzat marţi Statele Unite că încearcă să semene discordie în relaţia ţării sale cu Africa, în urma acuzaţiilor de “xenofobie” proferate de autorităţile de la Washington.
Potrivit agenţiei de presă China Nouă, 4.553 de africani – adică întreaga populaţie africană din Guangzhou – au fost supuşi unor teste de depistare a infecţiei cu noul coronavirus după data de 4 aprilie. Dintre ei, 111 s-au dovedit a fi pozitivi.
Mai mulţi rezidenţi africani au declarat că au fost alungaţi din locuinţele lor, apoi refuzaţi de către hotelurile locale.
“A trebuit să dorm sub un pod timp de patru zile, fără să am nimic de mâncare. Nu pot nici măcar să-mi cumpăr alimente, căci niciun magazin sau restaurant nu mă acceptă”, a declarat un student ugandez.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns