Alte doua noi focare de infectie aparute la Constanta si la Brasov
Stiri Internationale de ultima ora

Covid-19 a ucis zeci de jurnaliști

Zeci de jurnalişti au murit în ultimele două luni, în întreaga lume, din cauza noului coronavirus, a estimat vineri ONG-ul elveţian PEC (Press Emblem Campaign), atrăgând atenţia asupra insuficientei protecţii a angajaţilor din media care acoperă pandemia.
Înainte de Ziua Internaţională pentru Libertatea Presei, duminică, acest ONG avertizează că numeroşi jurnalişti se expun pericolului pentru a acoperi criza COVID-19, unii dintre ei îmbolnăvindu-se de această boală.
Într-un comunicat, ONG-ul cu sediul la Geneva care militează pentru protecţia jurnaliştilor a anunţat că de la 1 martie şi până în prezent 55 de jurnalişti din 23 de ţări au murit din cauza noului coronavirus şi a precizat că, în cazul unei părţi a acestora, nu a fost stabilită cauza profesională a decesului.
“Jurnaliştii sunt expuşi la riscuri semnificative în această criză pentru că ei trebuie să continue să informeze şi merg în spitale pentru a vorbi cu medici, infirmieri, lideri politici, specialişti, oameni de ştiinţă şi pacienţi”, conform PEC.
“În diferite ţări, măsurile de protecţie indispensabile (distanţarea, purtarea măştilor, măsurile de igienă, plasarea în carantină) nu au fost aplicate, mai ales la începutul epidemiei” se mai precizează în comunicatul ONG-ului elveţian.
Din acest punct de vedere, Ecuadorul a fost ţara cea mai afectată, cu cel puţin 9 jurnalişti morţi din cauza virusului, urmată de SUA (8), Brazilia (4) şi Marea Britanie şi Spania (câte 3 fiecare).
Lupta împotriva pandemiei, care a ucis peste 230.000 de persoane dintr-un total de 3,2 milioane de cazuri de infecţie depistate în lume, “este utilizată drept pretext de unele guverne pentru a reprima libertatea de expresie, de adunare şi de manifestare”, a denunţat secretarul general al PEC Blaise Lempen, care a cerut ca “toate statele să respecte dreptul la informare al cetăţenilor şi dreptul lor la sănătate”.
“Cenzura, închiderea unor site-uri, reţinerea nejustificată a unor jurnalişti, atacuri fizice şi verbale, legislaţii de urgenţă care reduc libertatea presei, se numără printre încălcările libertăţii presei constatate în ultimele săptămâni”, conform ONG-ului, în timp ce “informarea publicului este de o importanţă majoră în această criză sanitară”.
“Transparenţa este primordială şi poate salva vieţi în cazul unei crize sanitare”, conform PEC.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns