Prin ordonanta de urgenta, guvernul condus de Ludovic Orban, a decis sa dea presei private – radiouri, televiziuni, site-uri, publicatii print – suma de 40 de milioane de euro, adica 200 de milioane de lei.
Lunar, vor pleca de la guvern 10 milioane de euro catre mass-media, care se confrunta in aceasta perioada cu multe greutati din cauza crizei financiare provocate de COVID-19. In schimbul acestor bani, presa va publica informatiile oficiale privind pandemia si efectele ei, in cadrul unei campanii de informare pe care o va demara guvernul.
TVR si Radio Romania nu pot aplica pentru fonduri, intrucat au obligatia de a asigura gratuit transmiterea mesajelor oficiale.
Industria de publicitate e serios perturbata: multe proiecte au fost oprite si nu se stie daca vor continua. In aceste conditii, televiziunile, radiourile, site-urile, publicatiile, nu mai au reclame, iar cei care sufera sunt ziaristii. Apare insa intrebarea daca nu cumva, beneficiind de bani de la guvern, mass media nu se va autocenzura si nu va trata guvernul cu menajamente in aceasta perioada.
Cum se impart banii
Grosul il iau posturile de televiziune, mai exact 55 la suta. Canalele cu acoperire nationala isi vor imparti 47 la suta din suma, iar restul de 8 procente sunt destinate statiilor locale. Posturile de radio au doar 12 procente, in timp ce presa online beneficiaza de 23 la suta din fonduri.
Cine poate cere bani pentru campania de informare a guvernului
Pentru ca o institutie de presa sa poata accesa aceste fonduri trebuie sa nu aiba restante la platile catre stat, sa aiba minimum doi angajati cu contract nedeterminat sau pe drepturi de autor (cu 6 luni inainte de decretarea starii de urgenta).
In curand, guvernul va infiinta o platforma online, unde pot fi depuse cererile.
Miriam