Stiri Actuale de ultima ora

Europa a aruncat la gunoi cel putin 4 miliarde de euro: vaccinurile anti-COVID impovareaza populatia

O analiza Politico arata ca cel putin 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, pe care nu le vrea nimeni, au fost aruncate. Costurile pentru a scapa de vaccinuri e urias: 4 miliarde de euro. Este o prima estimare, dar suma poate fi mult mai mare.

Articolul din Politico mentioneaza ca tarile Uniunii Europene au aruncat cel putin 215 milioane doze de vaccin anti-COVID, achizitionate in plina pandemie. Pentru contribuabil, costul aruncarii dozelor este de 4 miliarde de euro. „Si in mod sigur, cifra e subestimata” – noteaza Politico.

De cand au aparaut primele vaccinurile anti-COVID, la sfarsitul anului 2020, tarile europene au cumparat, colectiv, 1,5 miliarde doze, deci peste 3 doze pentru fiecare persoana din Europa. Multe dintre acestea zac acum in gropile de gunoi de pe batranul continent.

Calculele Politico arata ca tarile UE au aruncat, in medie, 0,7 doze vaccin pentru fiecare om din taara respesctiva. In fruntea clasamentului se afla Estonia, care a aruncat mai mult de o doza pe cap de locuitor. Urmeaza Germania. In clasamentul intocmit de Politico, Romania este pe pozitia a 13-a, cu 0,51 doze pe cap de locuitor.

De asemenea, autorii analizei atrag atentia ca unele tari nu au dorit sa furnizeze date. In cazul Romaniei, datele au fost furnizate in iulie, 2023. Franta, de exemplu, nu a dorit sa furnizeze nicio informatie privind vaccinurile aruncate. De asemenea, Politico scrie ca toate aceste date sunt, in realitate, mult mai ample, tinand cont ca exista stocuri de vaccinuri care expira si vor lua si ele calea gunoiului.

Tarile Uniunii Europene au fost obligate, conform contractului negociat de Uniunea Europeana sa cumpere continuu vaccinuri, chiar si dupa ce pandemia s-a calmat. Iar eforturile de a dona dozele in exces unor tari din afara UE au fost zadarnice, din motive ce tin de cererea scazuta si de problemele de transport.

Efectele nu sunt doar financiare. Raman multe suspiciuni legate de contractul incheiat cu Pfizer, dupa ce presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvaluit ca a avut un schimb intens de mesaje cu presedintele Pfizer, dar nu a oferit, conform regulilor transparentei, acces la acele mesaje.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!