Organizatia Mondiala a Sanatatii a cerut guvernelor din lumea intreaga sa introduca tigarile electronice (de vapare) in aceeasi categorie cu tutunul obisnuit si sa interzica aromele.
Acest lucru ar putea crea unele probleme marilor companii din industria tutunului, care mizau pe tigarile electronice ca fiind varianta de viitor a fumatului. De exemplu, British American Tobacco doreste ca pana in 2035, jumatate din veniturile sale sa provina din produse fara ardere. Dispozitivele de vaping au fost interzise in 34 de tari, inclusiv in Brazila, India, Iran si Thailanda. Dar asta nu inseamna ca tigarile electronice au disparut de pe aceste piete: ele se vand si se cumpara la negru. 74 de tari, majoritatea din Africa, dar si Pakistan, Columbia si Mongolia, nu au niciun fel de reglementari privind dispozitivele de vapat. Pe alte piete mari, cum ar fi SUA si China, vapatul este permis, dar sunt reglementari stricte.
Iata situatia din cateva tari:
Australia – australienii au nevoie de reteta pentru a putea cumpara tigari electronice cu nicotina. Dar Australia e invadata de dispozitive de vapat aduse ilegal in tara.
China – cel mai mare producator mondial de tigari electronice a introdus o serie de reglementari pentru a tine sub controlul utilizarea acestora, iar produsele cu arome sunt interzise. Insa multe firme din China continua sa produca acest tip de tigari pentru export.
Uniunea Europeana – Comisia Europeana a impus o serie de reguli privind tigarile electronice, inclusiv limitarea continutului de nicotina. In Franta, de exemplu, tinerii de sub 18 ani nu pot cumpara dispozitive de vapat. In plus, folosirea acestora e interzisa in anumite locuri publice, cum ar fi universitatile.
Rusia – minorii nu pot cumpara tigari electronice. Nu exista restrictii privind aromele.
Miriam