Obiceiuri si traditii de Sfintii 40 de Mucenici.

Stiri Actuale de ultima ora

 

Astazi , 09.03.2019 se sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici, acestia sunt soldati romani care pentru credinta lor au fost omorati in vremea imparatului Licinius din porunca guvernatorului Agricola.  In data de 9 martie gospodinele prepara si impart mucenici copti sau fierti  in functie de preferinte.

Sfintii 40 de mucenici erau originali din Capadocia si erau ostasi in Legiunea a-XII-a Fulminata care era stationata la Melitene si condusa de guvernatorul Agricola. Acestia au patimit in orasul Sevastia din Armenia in vremea imparatului Licinius ( 307-323).

Deoarece cei 40 de mucenici au refuzat sa se jertfeasca imparatului si zeilor au fost intemnitati si opt zile mai tarziu au fost judecati si ucisi.  Numele celor 40 de Sfinti sunt : Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie. Acestia au stat in mijlocul unui lac, noaptea pe  timpul iernii. Unul dintre ei a iesit din apa si a fost bagat in apa calda dupa care a murit.  In schimb deasupra celorlalti s-a pogorat din cer lumina si cununi iar unul dintre ostasii care era de paza a vazut acest lucru si a intrat in lac inlocuindu-l pe cel plecat.

Citeste  Rabla electrocasnice 2019 a suferit schimbari majore.

Traditii si obiceiuri de Mucenici.

Mucenici pregatiti de gospodine se impart rudelor si vecinilor pentru pomenirea mortilor.

Barbatii vor consuma 40 sau 44 de pahare cu vin pentru a avea putere de munca.

Pe 9 martie se incheie perioada babelor si incepe saptamana mosilor.

In Banat , copii scormoneau cu bete in foc iar mamele imprastiau cenusa ramasa in jurul casei  pentru a purifica spatiul de fortele raului.

In aceasta zi se traseaza hotarul dintre iarna si vara fiind o perioada importanta.

Distribuie mai departe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *