Descoperirea mai multor scrisori semnate de Vlad Tepes, printul razboinic extrem de violent care a inspirat legenda vampirului Dracula, a dezvaluit ca acesta suferea de o boala rara.
El a fost cel care a inspirat povestea Contelui Dracula, scrisa de Bram Stocker in 1897. Printul Vlad al III-lea sau Draculea, un razboinic insetat de sange poreclit “Vlad Tepes” pentru ca isi tragea dusmanii in tepuse, a trait in secolul al XV-lea in regiunea Valahia. Cateva din scrierile lui au fost gasite si analizate de oamenii de stiinta. Concluzia lor a fost publicata in revista ACS Analytical Chemistry.
O boala extrem de rara
“Este pentru prima data cand se realizeaza o astfel de cercetare, care contribuie la aflarea starii de sanatate a lui Vlad Tepes”, spun autorii studiului intr-un comunicat de presa. In mai 2022, analiza uneia dintre aceste scrisori vechi de 550 de ani, semnata de mana sa, a scos la iveala transpiratie, amprente si saliva. De data aceasta, echipa de cercetatori italieni si israelieni merge mai departe. “Datele proteomice (lista proteinelor prezente intr-o proba biologica) raportate aici, desi nu pot fi considerate exhaustive prin ele insele, ar putea indica faptul ca, potrivit unor povesti, el a suferit probabil, cel putin in ultimii ani de viata, de o stare patologica numita hemolacrie, adica putea varsa lacrimi amestecate cu sange”, arata studiul.
Hemolacria este o boala extrem de rara, cunoscuta si sub numele de sindromul lacrimilor insangerate, care afecteaza doar o mana de oameni din intreaga lume. Ea poate fi simptomul unei alte patologii: inflamatia, traumatismul, leziunea, tumora, hipertensiunea, icterul, anemia sau tulburarile vasculare. Cazul rar al unei femei indiene care plange cu lacrimi de sange in timpul menstruatiei a fost raportat intr-o revista stiintifica in 2021.
Cercetatorii au analizat proteinele si peptidele prezente pe scrisori, in special cele de origine umana. Pe una dintre scrisori, scrisa in 1475, anumite peptide proveneau din retina si lichidul lacrimal si contineau urme de sange.
Miriam