pexels-kindel-media-7298675
Stiri de ultima ora din Sanatate

Cistita sau vaginita: Cum poți deosebi cele două probleme medicale?

De multe ori, cistita este confundată cu vaginita, din cauza simptomelor similare. Totuși, cele două sunt afecțiuni diferite, care necesită tratament în consecință. Cistita reprezintă infecția tractului urinar inferior, care implică uretra și vezica urinară. În schimb, vaginita reprezintă infecția și inflamația vaginului, care poate apărea din cauza unor bacterii sau ciuperci (cum ar fi Candida albicans). Cele două afecțiuni pot fi diferențiate, dacă sunt analizate cu atenție simptomele prezente. Totuși, diagnosticul este pus doar de medic, în urma investigațiilor aferente, și nu se recomandă administrarea medicamentelor „după ureche”. Iată cum diferențiezi cele două afecțiuni, în funcție de simptomatologia acestora.

Simptomele vaginitei

Simptomele vaginitei sunt resimțite la nivelul vaginului și includ:

 • durere în timpul actului sexual;
 • durere, senzația de arsură sau usturime la urinare;
 • secreții vaginale modificate (urât mirositoare, mai groase, mai abundente sau de culoare modificată – galbenă, alb-brânzoasă, verzuie, gri);
 • vulvă (partea externă a vaginului) inflamată, iritată și înroșită;
 • mâncărimi ale vulvei și vaginului;
 • spotting – scurgere vaginală cu reduse cantități de sânge între menstruații.

Simptomele cistitei

Simptomatologia cistitei se rezumă doar la aparatul urinar și includ:

 • senzația urgentă de a urina;
 • durere, senzația de arsură sau usturime la urinare (simptom care poate apărea și în cazul vaginitei);
 • urinare frecventă, chiar și în cantități mici (pacientul se poate trezi din somn pentru a merge la toaletă);
 • febră ușoară;
 • durere în timpul actului sexual (poate apărea și în cazul vaginitei);
 • urină cu un miros modificat;
 • urină tulbure, roz sau roșie (prezența sângelui în urină);
 • durere sau presiune în zona pelvină;
 • senzația de plenitudine a vezicii urinare.

În lipsa tratamentului, cistita se poate agrava și poate provoca pielonefrita acută (infecția rinichilor), o problemă serioasă de sănătate care impune prezentarea de urgență la medic. Greața, vărsăturile, febra, frisoanele, durerile de spate în zona lombară (zona inferioară a spatelui) pot fi simptomele unei infecții severe, atunci când apar împreună cu simptomele anterior menționate.

Diagnostic

Chiar dacă poți diferenția cele două afecțiuni analizând simptomele, este obligatoriu să mergi la medic pentru un diagnostic corect și pentru un tratament corespunzător. Pentru a stabili diagnosticul, medicul va face și o serie de investigații medicale. Pentru a stabili diagnosticul de cistită, va fi nevoie de recoltarea unei probe de urină și analiza acesteia în laborator. Pentru a diagnostica vaginita, este necesar consultul ginecologic și prelevarea de secreție vaginală pentru analiza de laborator. Analiza probelor permite identificarea agentului patogen care a cauzat afecțiunea, astfel încât medicul poate recomanda apoi tratamentul corespunzător.

Tratament

Tratamentul cistitei diferă de cel al vaginitei. De aceea, nu încerca să tratezi acasă afecțiunea, fără recomandarea medicului. Deși aceste afecțiuni sunt ușor de tratat, administrarea unui tratament necorespunzător poate duce la complicații serioase.

Cistita se tratează cu antibiotice. Este important să se administreze antibioticele exact așa cum a recomandat medicul și să nu se întrerupă tratamentul precoce. Chiar dacă te vei simți mai bine după câteva zile de tratament, întreruperea acestuia va duce la recurența infecției.

Tratamentul vaginitei diferă în funcție de agentul patogen care a cauzat afecțiunea.  Vaginita cauzată de fungi se tratează cu ovule, comprimate sau creme antifungice, administrate vaginal, sau cu pastile antifungice, administrate oral. Vaginita cauzată de paraziți sau bacterii necesită tratament antibiotic și, uneori, creme vaginale antibiotice.

În concluzie, vaginita și cistita pot fi uneori confundate, din cauza unor simptome comune. Este important să te programezi la medic, pentru a primi un diagnostic și un tratament corect. Nu uita că administrarea unui tratament „după ureche” poate duce la persistența infecției și la complicații.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns