Woman showing painted thyroid gland on her neck. Enlarged butterfly-shaped thyroid gland, isolated on white background
Stiri de ultima ora din Sanatate

Cele mai frecvente 8 afecțiuni ale tiroidei

Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin și este o glandă foarte importantă pentru că produce hormoni tiroidieni (cu rol în reglarea metabolismului, menținerea stării de spirit). Afecțiunile bolii tiroide sunt destul de frecvente, pot afecta pe toată lumea, dar în special pe femei. Afecțiunile glandei tiroide se tratează, manifestările pot fi controlate.

În acest articol amintim care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale tiroidei.

Ce este glanda tiroidă

Tiroida este o glandă sub formă de fluture, care se află în zona gâtului, sub ceea ce numim „mărul lui Adam”. Tiroida produce 2 hormoni, T3 și T4. Rolul acestei glande este acela de a regla metabolismul (cu alte cuvinte, ajută la transformarea alimentelor în energie).

Care sunt simptomele afecțiunilor tiroidiene

Sunt mai multe afecțiuni ale glandei tiroide, iar fiecare dintre acestea prezintă propriile simptome. Cele mai frecvente manifestări sunt:

 • transpirație excesivă;
 • fluctuații în greutate;
 • constipație și tulburări de digestie;
 • oboseala îndelungată;
 • dureri musculare;
 • migrene;
 • menstruație neregulată (în cazul femeilor);
 • anxietate/depresie;
 • dificultăți de înghițire.
Citeste  Fetita transplantata hepatic e in stare critica

Care sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale tiroidei

Tiroida Hashimoto

Tiroida Hashimoto este o disfuncție a sistemului imunitar care produce anticorpi ce afectează glanda tiroidă. Manifestările tiroidei Hashimoto nu se instalează de la începutul bolii, ci pe parcurs și sunt asemănătoare cu cele ale hipotiroidismului. Tiroida Hashimoto poate fi ținută sub control destul de simplu, nu are consecințe asupra stilului de viață (cu condiția să fie diagnosticată la timp și în mod adecvat).

Hipertiroidism

Hipertiroidismul înseamnă un surplus de hormoni tiroidieni în sânge, ceea ce duce la o accelerare a metabolismului. Se manifestă prin transpirații abundente, nervozitate, tahicardie, scădere bruscă în greutate, menstruație dereglată, slăbiciune musculară.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul se dezvoltă atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni. În acest caz, metabolismul încetinește. Simptomele hipotiroidismului sunt: senzație de frig, oboseală, anxietate, creștere în greutate, constipație, depresie, dureri articulare/musculare. Hipotiroidismul poate apărea și ca urmare a unei intervenții chirurgicale la nivelul tiroidei, sau în urma unei diete cu prea mult/prea puțin iod.

Boala Graves

Boala Graves este o afecțiune imună, cel mai des se întâlnește la femeile tinere. Se manifestă printr-o secreție excesivă de hormoni tiroidieni și exoftalmie. Manifestările afecțiunii sunt: ritm cardiac accelerat, nervozitate, anxietate, tulburări de somn, pierdere în greutate, transpirație abundentă, piele mai subțire, tulburări de menstruație.

Citeste  Americanii mentin starea de urgenta de sanatate publica pentru COVID

Gușă endemică

Gușa endemică este rezultatul creșterii în dimensiuni a tiroidei, ceea ce duce la răgușeală, probleme de înghițire și respirație dificilă. Gușa poate apărea și la pacienții diagnosticați cu tiroidă Hashimoto, nu numai la cei care au un deficit de iod.

Tiroidită

Tiroidita este o inflamare a glandei tiroide. Inflamarea poate veni ca urmare a unei afecțiuni autoimune, sau ca urmare a unei infecții virale. Se manifestă prin durere la nivelul gâtului.

Noduli tiroidieni

Nodulii tiroidieni nu sunt periculoși, în rare cazuri aceștia pot fi de natură canceroasă. De obicei nu provoacă alte probleme, dar este posibil să elibereze hormoni care să determine, în final, apariția hipertiroidismului. Prin urmare, trebuie ținuți sub control.

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian nu este o afecțiune frecventă, iar în cazul în care apare este vindecabil. La tratarea lui se recomandă intervenția chirurgicală și radioterapia. Există câțiva factori care favorizează apariția cancerului de tiroidă:

 • stresul;
 • expunerea la radiații;
 • sexul: femeile sunt mai predispuse decât bărbații la a dezvolta cancer tiroidian (unele studii arată că și de 4 ori).
Citeste  Care sunt cele mai eficiente măști

Care sunt investigațiile recomandate în evaluarea tiroidei

Medicul endocrinolog stabilește investigațiile de care are nevoie pacientul, în funcție de simptome și de starea acestuia de sănătate. Poate fi vorba despre:

 • ecografie tiroidiană;
 • scintigrafie: se administrează iod și se analizează modul în care reacționează tiroida la asimilarea acestuia;
 • tomografie computerizată la nivelul coloanei cervicale;
 • puncție;
 • examen anatomopatologic;
 • test TSH (testul hormonului de stimulare tiroidiană);
 • biopsia glandei tiroide.
Distribuie mai departe
Cele mai bune teste drpciv 2020 numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns