Stiri de ultima ora din Sanatate

Avertisment privind cafeaua fara cofeina

Specialistii atrag atentia ca procesul de extractie a cofeinei nu este lipsit de riscuri pentru sanatatea consumatorilor.

Dupa apa, cafeaua este cea mai consumata bautura din lume, cu un numar estimat de 2,6 miliarde de cesti de cafea consumate in fiecare zi. Pentru cei care doresc sa beneficieze de proprietatile sale antioxidante fara efectele cofeinei si fara a-si supara papilele gustative, exista o alternativa din ce in ce mai populara: cafeaua “decofeinizata”. Dar aceasta prezinta unele riscuri.

Aceasta bautura cu numeroasele sale virtuti este apreciata in special pentru stimularea sistemului nervos, datorita unei substante celebre: cafeina. Cofeina poate fi mai mult sau mai putin bine tolerata, in functie de individ si de cantitatea consumata, si poate duce la senzatii precum tahicardie, tremuraturi, nervozitate, anxietate, tulburari de somn etc. Acesta este motivul pentru care tot mai multi consumatori de cafea preocupati de sanatate se orienteaza catre cafeaua decofeinizata, care isi pastreaza aroma, dar fara cofeina. Cu toate acestea, virtutea “mai putina cofeina” ascunde vicii la care organismul nostru s-ar putea lipsi de a fi expus. Iata care sunt acestea.

Extractie potential cancerigena

Cofeina este extrasa din boabe de cafea care sunt inca verzi, adica neprajite. Exista trei metode, dar cea mai mare parte din cafeaua decofeinizata e produsa, la nivel mondial, prin metode care implica solventi, deoarece acesta este cel mai ieftin proces. Metoda directa consta in scufundarea boabelor de cafea in clorura de metilen sau acetat de etil, care se leaga de cofeina si o elimina din boabe.

Ageniti chimici au proprietati de decapare, dizolvare si degresare, ceea ce provoaca controverse, deoarece acestia sunt, de asemenea, “susceptibili de a provoca cancer”, potrivit Institutului national francez de cercetare si securitate pentru prevenirea accidentelor si bolilor profesionale (INRS). Reziduurile de diclorometan sunt in general imperceptibile dupa prajire, care are loc la temperaturi de peste 200 de grade Celsius si sub sub pragul admis la nivel european. Totusi, specialistii francezi dezaproba total aceasta metoda de extragere a cofeinei.

Utilizarea dioxidului de carbon lichid sau a filtrelor cu apa si carbon activ sunt metode alternative care ar putea fi folosite ca argument de marketing. In consecinta, avand in vedere ca nu exista nicio obligatie pentru fabricantii de cafea de a preciza procedeul de decafeinizare utilizat, absenta oricarei mentiuni inseamna probabil ca se utilizeaza solventi.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!