6
Stiri de ultima ora din Sanatate

Durerea de mana. Cauze posibile: reumatism, tendinite si neuropatii periferice

Orice parte a corpului este susceptibila la durere. Desi te poti astepta sa experimentezi durere dupa o vatamare, uneori disconfortul se dezvolta dintr-o cauza aparent necunoscuta. Durerile la nivelul bratelor, mainilor si incheieturilor mainii, de exemplu, pot aparea din diferite cauze, fara a exista o vatamare la baza. Deoarece te bazezi pe bratele si mainile tale pentru a face o multime de lucruri pe durata intregii zilei, de la scriere, mancat pana la transportarea alimentelor in casa, acestea sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta dureri si disconfort care, in timp, pot afecta calitatea vietii.

In randurile ce urmeaza, iti vom dezvalui principalele cauze ale durerilor cronice de mana.

Tendinitele

La nivelul mainii pot exista o multime de tendinite ce pot cauza dureri, insa cea mai des intalnita tendinita dureroasa este maladia de Quervain. Aceasta iese in evidenta prin aparitia si/sau agravarea durerii la miscarea policelui (degetului mare).

Neuropatiile

Un nerv afectat al mainii este o alta cauza posibila de durere. Aici poate fi vorba fie despre o afectare acuta a nervului (din cauza unui traumatism / accident prin taiere, torsiune, etc.), fie despre o afectare cronica din cauza unei compresii mecanice sau a unei afectiuni degenerative. Neuropatia de compresie, denumita si sindromul de compresie nervoasa, este des intalnita in patologia mainii. Aceasta cauzeaza amorteli, furnicaturi, dureri, dar si slabiciune a mainii.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna ce provoaca inflamatii la nivelul articulatiilor. Aceasta boala incepe, de cele mai multe ori, in maini si incheieturi, provocand simptome de durere, umflare si rigiditate, simptome ce tind sa fie mai suparatoare in prima parte a zilei.

Artrita reumatoida poate afecta ambele maini si incheieturi de maini in acelasi mod si in acelasi timp. Simptomele, insa, se dezvolta treptat, iar daca boala nu este tratata, poate afecta semnificativ calitatea vietii.

Pseudoartroza

Pseudoartroza este termenul medical care face referire la vindecarea deficitara a unei fracturi. O fractura tratata in mod corect se vindeca printr-un calus, adica printr-un tesut osos nou format, ce lipeste fragmentele de os rezultate in urma fracturii. In cazul in care acest calus nu se mai formeaza, iar fractura nu se consolideaza nici dupa doua luni de la accidentare, avem un caz de pseudoartroza.

Pseudoartroza este practic o articulatie falsa, anormala, care in timp va cauza dureri.

Cum se poate ameliora durerea de mana?

Durerea cronica de mana, indiferent de natura sa, trebuie luata in serios si sa te indemne sa mergi la un medic specialist in chirurgia mainii. Pasii pe care ii urmeaza medicul, in vederea solutionarii problemelor de mana, sunt urmatorii:

  • Consultatia. Presupune analizarea simptomelor, efectuarea unor teste clinice si stabilirea unui diagnostic de suspiciune;
  • Investigatiile. Pentru diagnosticarea unei boli de mana pot fi necesare analize de sange, ecografie de parti moi, test RMN, electromiografie, radiografie, test CT sau studii de conducere nervoasa (VCN);
  • Diagnosticul final. Se concluzioneaza dupa analizarea datelor clinice si paraclinice;
  • Tratamentul. Acesta se stabileste dupa un diagnostic corect, nu dupa simptome.

Citeste aici articolul complet despre cele mai frecvente cauze de dureri la mana.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns