Screenshot 2022-10-19 18.13.57
Stiri de ultima ora din Sanatate

Complicațiile aterosclerozei și tratamentele moderne recomandate

Ateroscleroza este o afecțiune destul de comună, care apare atunci când în arterele noastre se acumulează depozite de grăsime, colesterol și alte substanțe, ceea ce duce la îngustarea acestora și îngreunarea sau blocarea circulației sângelui bogat în oxigen către organe și țesuturi. Poate afecta majoritatea arterelor din corp, de la cele ale inimii până la cele ale rinichilor, iar simptomele pot varia în funcție de localizarea acestora.[4] În acest articol vei afla care sunt câteva dintre complicațiile aterosclerozei și ce opțiuni de tratament moderne există.

Boala arterială periferică

În funcție de arterele care au fost afectate de ateroscleroză, pot apărea diverse afecțiuni. Una dintre acestea este boala arterială periferică, o afecțiune caracterizată de îngustarea arterelor periferice, cele care transportă sângele de la inimă către restul corpului. Simptomele pot varia de la o persoană la alta sau, în unele cazuri, lipsi cu desăvârșire, iar pentru diagnosticarea bolii poate fi necesară efectuarea mai multor analize, teste și investigații, cum ar fi, de exemplu, arteriografia membrelor inferioare.

Tratamentul poate presupune modificarea stilului de viață, un program de exerciții fizice, administrarea anumitor medicamente ori efectuarea unor proceduri chirurgicale sau intervenționale. O metodă de tratament modernă la care se poate apela în astfel de cazuri este angioplastia cu stent, o procedură ce presupune dilatarea zonei îngustate cu ajutorul unui balonaș și montarea unui stent care o va menține deschisă.[5]

Boala arterială coronariană

Dacă ateroscleroza duce la îngustarea arterelor coronare, se poate dezvolta boala arterială coronariană, care afectează fluxul de sânge către inimă. Angina sau durerea în piept, dificultățile de respirație și oboseala sunt câteva dintre simptomele asociate cu această boală, iar în ceea ce privește tratamentul recomandat, ca și în cazul de mai sus, acesta poate presupune schimbarea stilului de viață, administrarea anumitor medicamente sau efectuarea unor proceduri medicale.  Angioplastia coronariana cu implant de stenturi și bypass-ul aorto-coronarian reprezintă două dintre opțiunile disponibile.[3]

Boala carotidiană

Numită și boala arterelor carotide, această afecțiune apare atunci când ateroscleroza afectează arterele care transportă sânge la creier. Simptomele tind să apară abia atunci când gradul de îngustare a arterelor este sever. Tratamentul se stabilește în funcție de particularitățile fiecărui caz și poate consta în adoptarea unui stil de viață mai sănătos, administrarea anumitor medicamente, o angioplastie carotidiană sau o endarterectomie, o procedură chirurgicală ce presupune îndepărtarea plăcii de aterom care a cauzat îngustarea arterelor carotide.[2]

Stenoza de artere renale

Ateroscleroza poate cauza și îngroșarea arterelor renale, vasele de sânge care transportă sângele de la aortă către rinichi, ceea ce va afecta funcționarea acestor organe. Rinichii au nevoie de un flux sangvin adecvat pentru a-și putea îndeplini rolul, acela de a ajuta la filtrarea deșeurilor și de a elimina excesul de lichide. Reducerea fluxului de sânge poate afecta țesutul renal și crește tensiunea arterială în tot corpul. Ca și în cazul altor afecțiuni, simptomele apar, de cele mai multe, abia atunci când îngustarea arterelor este severă.

În ceea ce privește tratamentul său, acesta poate implica modificări ale stilului de viață, medicamente sau o procedură de restabilire a fluxului sangvin către rinichi ori o combinație a acestora. Printre procedurile recomandate se numără și angioplastia de artere renale.[1]

Ateroscleroza este o boală cu șanse mari de vindecare atunci când este diagnosticată la timp. Adoptarea unui stil de viață sănătos și tratarea corectă a acestei afecțiuni te pot ajuta să previi apariția unor complicații și să ai o viață lungă și sănătoasă. Dacă te încadrezi într-o categorie de persoane cu risc crescut de ateroscleroză, mergi periodic la un control de specialitate, fie că ai sau nu simptome. Dacă ai primit un astfel de diagnostic, ține cont de recomandările medicului tău în ceea ce privește tratamentul necesar. Numai acesta este în măsură să stabilească dacă este suficientă schimbarea stilului de viață, este nevoie de tratament medicamentos ori este mai indicată efectuarea unei anumite proceduri sau operații.

Bibliografie:

  1. „Renal Artery Stenosis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/renal-artery-stenosis/symptoms-causes/syc-20352777#:~:text=Renal%20artery%20stenosis%20is%20the,products%20and%20remove%20excess%20fluids.. Accessed 22 Sept. 2022.
  2. „Carotid Artery Disease.” gov, National Library of Medicine, 2016, medlineplus.gov/carotidarterydisease.html. Accessed 21 Sept. 2022.
  3. „Coronary Artery Disease – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/symptoms-causes/syc-20350613. Accessed 21 Sept. 2022.
  4. „What Is Atherosclerosis?” NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/atherosclerosis. Accessed 21 Sept. 2022.
  5. „What Is Peripheral Artery Disease?” NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/peripheral-artery-disease. Accessed 21 Sept. 2022.
Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns