Stiri Economice de ultima ora

Centrala de la Zaporoje a fost repornită

La centrala nuclearelectrică Zaporoje au fost repornite 2 unităţi, potrivit ultimelor informaţii pe care le avem de la colegii din Ucraina, iar în acest moment funcţionează 3 unităţi, din cele 6 de pe amplasament, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

“Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat deja că nivelurile radiaţiilor sunt normale. Aş dori să le transmit românilor că nu există motive de îngrijorare”, a precizat acesta, vineri seara.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Ucraina, a fost lovită în timpul nopţii de joi spre vineri de bombardamentele ruse.

Echipele de intervenţie ucrainene au anunţat vineri că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare.

Ulterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a transmis că echipamentul esenţial de la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina nu este afectat după incendiul provocat acolo de bombardamentele ruse.

De asemenea, Departamentul de Energie al SUA a anunţat că centrala nucleară de la Zaporojie este protejată de o structură robustă, iar reactoarele au fost închise în siguranţă. Totodată, nu sunt înregistrate scurgeri de radiaţii.

În context, ministrul Mediului, Barna Taczos, a precizat vineri dimineaţa că autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută, după ce forţele ruse au tras asupra centralei nucleare din sud-estul Ucrainei.

Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei – sub rezerva anonimatului – informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina, relatează EFE.

Forţele ruse, a afirmat el, au înaintat cu greu de joi, aflându-se în prezent la 25 km distanţă de capitala Kiev.

Totuşi, sunt la doar 10 kilometri de centrul oraşelor Cernigov şi Harkov, în nordul ţării, ceea ce înseamnă că soldaţii ruşi se află într-adevăr la periferia acelor oraşe, deoarece sunt răsfiraţi pe o zonă extinsă, a adăugat oficialul citat.

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns