Bagheta franţuzească, un amestec de făină de grâu, apă, drojdie, sare şi un vârf de savoir-faire, ar putea să fie inclusă în curând în patrimoniul imaterial al UNESCO, transmite Reuters.
Brutarii susţin că baghetele tradiţionale sunt scoase treptat de pe rafturile magazinelor, chiar şi în Franţa, de pâinea preambalată fabricată pe linii uriaşe de producţie.
“Nu există un secret unic al fabricării unei baghete tradiţionale bune”, spune Mickael Reydellet, proprietarul a opt brutării. “Este nevoie de timp, savoir-faire, modalitatea adecvată de coacere şi făină bună fără aditivi”, adaugă Reydellet.
Confederaţia brutarilor francezi a trimis o cerere pentru ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Însă bagheta concurează cu doi rivali pentru a fi candidatul Franţei: acoperişurile de zinc, ce acopera majoritatea imobilelor din Paris, şi festivalul vinului Biou d’Arbois din regiunea Jura. Ministrul francez al Culturii va face o recomandare preşedintelui în cursul lunii martie.
Protejarea secretului baghetei
Brutarii susţin că includerea pe lista UNESCO ar proteja un set de cunoştinţe care au trecut de la o generaţie la alta şi au protejat bagheta de impostorii din întreaga lume.
În patrimoniul UNESCO, destinat recunoaşterii tradiţiilor orale, artelor, practicilor, ritualurilor şi metodelor tradiţionale de fabricaţie, sunt include deja metodele vechi de producere a lipiei în Iran şi Kazahstan. De asemenea, a fost inclusă metoda tradiţională de producere a berii din Belgia precum şi arta napolitană a preparării pizza.
În anul 1993, Guvernul francez a adoptat un decret conform căruia baghetele “tradiţionale” nu trebuie să conţină mai mult de patru ingrediente clasice. Fermentarea aluatului ar trebui să dureze între 15 şi 20 de ore la o temperatură cuprinsă între 4 şi 6 grade Celsius.