Stiri de ultima ora din Politica

Scandalul Schengen: Lucian Bode ii scrie ministrului de interne din Austria: “ati facut un joc politic nedemn”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a trimis o scrisoare deschisa lui Gerhard Karner, seful internelor din Austria, in care isi exprima “profunda indignare” fata de refuzul de a ne primi in spatiul Schengen.

La Bucuresti, mai multi politicieni ii cer demisia lui Lucian Bode, insa acesta a declarat ca explicatiile trebuie sa le dea ministrul de externe, Bogdan Aurescu, si presedintele Klaus Iohannis.

Votul de la Bruxelles, dat de ministrii de interne din tarile Schengen, a avut loc joi, insa Lucian Bode a trimis scrisoarea deschisa de-abia dupa cateva zile.

“Va scriu pentru a-mi exprima profunda indignare fata de votul dvs din Consiliul JAI, impotriva aderarii Romaniei la spatiul Schengen, asta dupa ce pe 23 noiembrie la Viena, in prezenta colegilor nostri, imi dadeati asigurari ca sunteti “un prieten al Romaniei” – afirma Lucian Bode, in scrisoarea postata pe pagina sa de Facebook. Bode isi acuza colegul din Austria ca a facut un joc politic nedemn, prin care nu doar meritul Romaniei si al cetatenilor romani a fost calcat in picioare, dar si valorile si principiile care ne ghideaza la nivel european.

Gafa diplomatiei romane

Pentru esecul Schengen vina apartine, in mare masura, ministerului de externe si ambasadorului Romaniei la Viena, Emil Hurezeanu. Nici Bogdan Aurescu, nici Hurezeanu nu au transmis mesajele corecte privind pozitia Austriei si au creat false asteptari la Bucuresti privind aderarea noastra la Schengen. De altfel, Aurescu este singurul din cei responsabili care nu a avut nicio iesire publica din 8 decembrie pana cum in legatura cu acest subiect. Hurezeanu a fost rechemat la Bucuresti, pentru consultari. Este varianta oficiala, insa, potrivit unor surse politice, Hurezeanu ramane la Bucuresti de tot, fiind considerat unul dintre vinovatii pentru acest esec. De altfel, Hurezeanu s-a pus intr-o situatie penibila, trimitandu-i o lunga si filozofica scrisoare presedintelui Austriei, cu o zi inaintea votului, uitand, se pare ca presedintele Austriei nu are absolut niciun rol intr-o asemenea chestiune si rolul lui e pur formal.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns