Stiri Economice de ultima ora

Efectul Omicron : FMI revizuieste in jos previziunile de crestere globala

Fondul Monetar International urmeaza sa revizuiasca in scadere estimarile sale privind cresterea globala, pe fondul temerilor accentuate legate de noua varianta a coronavirusului, mutantul Omicron.

Directorul general Fmi, Kristalina Georgieva a declarat ca noua varianta, care s-ar putea raspandi foarte repede, ar putea zdruncina increderea. „In acest sens, vom asista probabil la revizuiri in scadere ale previziunilor noastre din octombrie pentru cresterea globala” – a declarat Kristalina Georgieva.

Acum doua luni, FMI a mai revizuit in scadere previziunile sale de crestere a produsului intern brut global la 5,9% anul acesta, fata de 6% in iulie. Atunci cauza a fost reprezentata de probleme logistice din vaccinare si de vaccinarea inegala pe glob.

Chiar si inainte de aparitia noii variante a coronavirusului, FMI lasase sa se inteleaga ca, in 2022, cresterea ar putea fi mai putin sustinuta decat se astepta, din cauza blocajelor din lanturile de aprovizionare si a puseelor inflationiste din intreaga lume.

Omicron, o versiune cu mutatii multiple a coronavirusului, a fost raportata pentru prima data in Africa de Sud la 24 noiembrie. Acum a ajuns pe toate continentele, declansand o isterie generala, asta desi mutatia pare mai putin periculoasa decat Delta. Este mai contagioasa, se transmite mai usor, insa se pare ca provoaca forme usoare de boala. Imediat dupa ce cercetatorii sud-africani au secventiat varianta Omicron, bursele s-au prabusit, intreaga lume a izolat sudul Africii si multe tari au instituit restrictii suplimentare de calatorie.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns