Cresterea inflatiei cu siguranta pune presiune pe majorarile salariale bugetate din companiile private din Romania in 2022. Daca acestea erau estimate in medie cu 7% ar trebui sa fie revizuite in sus cu cel putin doua-trei puncte procentuale.
Care sunt cresterile salariale pentru 2022?
Marea majoritate a companiilor si-au realizate bugetele de cresteri salariale la finalul verii atunci cand inflatia se afla la 4%. Pana la finalul anului se estimeaza ca inflatia ar putea depasi 7% ceea ce ar insemna ca ar trebui sa se revizuiasca bugetele salariale.
”Pentru 2022 companiile își construiseră bugete mai moderate comparativ cu acest an, când rata medie de majorare a fost de 8,9%, care venea după un an 2020 greu, cu întreruperi de activitate, șomaj tehnic sau înghețări salariale în multe industrii. Creșterea inflației peste estimări în acest an va pune însă presiune pe aceste bugete, iar companiile vor fi nevoite să își ajusteze politicile pentru a fi competitive pe piața muncii, ținând cont însă de resursele disponibile”, a declarat Daniel Angher, parteneri PwC Romania.
Conform estimarilor bazate pe bugete din vara, cresterea medie a salariilor este de circa 13% si este prevazuta in industrai serviciilor de marketing si de publicitate, urmata de serviciile financiare cu 11,06%, asigurari 8.75%, IT cu 6,83%, retail cu 5,94%, centrele de servicii cu 5,79%, industrie cu 5,42% si sectorul farmaceutic cu 4,41%.
Cea mai bine platita grupa de varsta este cea cuprinsa intre 26 si 43 de ani, categoria 44-45 este la un nivel usor mai redus fata de prima iar dupa 55 de ani nivelul salaria scade.
”Piața muncii s-a schimbat foarte mult de la începutul pandemiei. Pe lângă accelerarea digitalizării și schimbările ireversibile generate de flexibilitatea modului de lucru, vorbim și despre evoluții în zona relațiilor de muncă, de exemplu, o apetență crescută a multor categorii profesionale de a lucra contractual, pe proiecte, și de a nu avea angajamente pe termen lung, ceea ce determină provocări din partea organizațiilor de a-și regândi politicile de resurse umane. Astfel, presiunea dată de disponibilitatea forței de muncă de care vorbim de câțiva ani a continuă, dar capătă și valențe noi.” a declarat Oana Munteanu, Director People & Organization PwC Romania.