Stiri Economice de ultima ora

Franta: inghetarea preturilor la mii de produse alimentare

In Franta, preturile pentru aproximativ 5.000 de produse de baza vor fi inghetate sau chiar vor scadea, in incercarea guvernului de la Paris de a tine sub control inflatia.

Ministrul de Finante, Bruno Le Maire a anuntat ca multi retaileri s-au angajat sa inghete sau sa reduca preturile la mii de produse de baza. Sunt insa si firme mari, de exemplu Unilever, Pepsi sau Nestle, care au refuzat acest lucru. Cele trei companii au refuzat, pana acum, sa dea un raspuns intrebarilor oficiale pe aceasta tema trimise de jurnalisti.

Guvernul francez vrea sa intrerupa spirala cresterii preturilor pentru produsele alimentare de prima necesitate printr-un acord incheiat intre producatori si comercianti.

Dupa 2 zile de negocieri cu reprezentanti ai 75 de retaileri mari, Bruno Le Maire a anuntat ca s-a ajuns la un compromis. Un acord similar fusese incheiat si in iunie, tot cu 75 de nume mari de pe piata de retaileri de produse de stricta necesitate, insa numai jumatate dintre ei au respectat acordul.

Potrivit datelor pe luna august, inflatia la produsele alimentare, chiar daca e in usoara scadere, se situeaza la 11,1 la suta, dublu fata de rata generala a inflatiei. Francezii cumpara mai putin; si-au redus cheltuielile inclusiv pentru produse de stricta necesitate, pe fondul cresterii costului vietii.

“Dublam numarul de produse ale caror preturi nu vor creste sau ale caror preturi vor scadea. In total sunt 5.000 de produse” – a anuntat seful finantelor din Franta, dupa negocierile cu retailerii.

De asemenea, Bruno Le Maire a declarat ca negocierile de preturi intre producatori si comercianti vor incepe in acest an mai devreme, si anume in luna septembrie si se vor incheia la mijlocul lui octombrie, pentru ca reducerile de preturi sa se vada la raft din ianuarie 2024.

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns