Stiri de ultima ora din Sanatate Stiri Lifestyle de ultima ora

Esti mare consumator de cafea ? Iata beneficiile, dar atentie la cantitate !

Cafeaua este licoarea pe care toata lumea o bea in fiecare zi. Renumita pentru efectul sau revitalizant, cafeaua va ofera intr-adevar o senzatie de energie reinnoita, si asta datorita cofeinei. Intrebarea care se pune este cum actioneaza cofeina asupra organismului.

CUM AFECTEAZA COFEINA CREIERUL?

Pe langa impulsul pe care pare sa-l dea cafeaua, aceasta bautura are si alte beneficii. Bogata in antioxidanti si vitamine precum riboflavina, magneziul si potasiul, studiile au aratat ca cafeaua poate ajuta la ameliorarea depresiei, la promovarea sanatatii inimii si la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2, boala Parkinson, boala Alzheimer si boli de ficat. Dar cand vine vorba de cafea, principala componenta de luat in considerare este cofeina.

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central din clasa metilxantinelor. Acest compus – prezent in alte produse decat cafeaua – este utilizat in principal in scop recreativ ca activator cognitiv pentru a creste vigilenta si performanta atentionala. Cofeina actioneaza prin blocarea legarii adenozinei la receptorul A1 al adenozinei. Atunci cand adenozina se leaga de acesti receptori, declanseaza raspunsuri fiziologice care favorizeaza somnolenta si somnul.

Citeste  De ce sandalele din piele naturală sunt cea mai bună opțiune pentru sezonul călduros?

Cu alte cuvinte, blocarea receptorilor de adenozina pacaleste celulele nervoase sa fie mai alerte. De asemenea, afecteaza indirect eliberarea anumitor neurotransmitatori. Cofeina creste astfel circulatia in organism a unor substante chimice precum cortizolul si adrenalina, compusi care cresc, de asemenea, vigilenta. Pe scurt, cofeina actioneaza prin stimularea sistemului nervos central, care stimuleaza, de asemenea, inima, muschii si centrele care controleaza tensiunea arteriala.

CAFEAUA ESTE BUNA, DAR IN CANTITATI MODERATE

Pentru unele persoane – in special pentru cele care sunt obisnuite sa o bea – efectele cofeinei pot fi mai putin pronuntate. Pentru altii, simplul miros de cafea poate avea un efect stimulator. Una dintre intrebarile adresate adesea despre cofeina se refera la potentialele sale dezavantaje. Principalul dezavantaj este ca adesea uitam ca, de fapt, cofeina nu ofera organismului mai multa energie, ci mai degraba stimuleaza creierul astfel incat sa ne simtim mai energici.

Acest lucru inseamna ca, atunci cand cofeina dispare, ne vom simti din nou obositi si somnorosi. Sa nu uitam, de asemenea, ca multi considera cofeina o forma de drog – chiar daca una foarte usoara – astfel incat riscul de dependenta nu poate fi exclus. Consumul excesiv de cofeina poate avea efecte dezastruoase asupra sanatatii. In timp ce o cantitate moderata de cafea imbunatateste sanatatea cardiovasculara, prea multa cafea va avea efectul opus. Prea multa cofeina poate provoca, de asemenea, dureri de cap, tulburari de stomac, insomnie, nervozitate si agitatie.

Citeste  Afla cat costa un aparat dentar si care sunt etapele tratamentului ortodontic

Miriam

Distribuie mai departe
Cele mai bune teste DGPCI numai pe https://chestionareauto.ro/. Ia permisul mai usor invatand de pe acest site!

Lasă un răspuns