Producţia mondială de vin a scăzut cu aproximativ 10% în acest an. Cei mai afectați de condiţiile meteo nefavorabile sunt marii producători- Franţa, Italia şi Spania.
În 2019, producţia mondială de vin a fost de 262,8 milioane hectolitri, comparativ cu 294 milioane hectolitri în 2018, susţine OIV, pe baza informaţiilor colectate din 28 de ţări, care reprezintă 85% din producţia mondială.
“După un volum al producţiei excepţional de ridicat în 2018, producţia a revenit în 2019 la nivelul mediu pentru perioada 2007-2016, exceptând anul 2013”, a precizat organizaţia interguvernamentală cu sediul la Paris.
În Uniunea Europeană, volumul producţiei de vin a scăzut cu 15% comparativ cu anul trecut, ajungând la 156 milioane hectolitri, de la 182,7 milioane hectolitri. Din primii trei producători mondiali de vin, Spania a avut cel mai mult de suferit, în condiţiile în care producţia sa a scăzut cu 24%, până la 34,3 milioane hectolitri.
“Această evoluţie se explică în principal prin condiţiile meteo nefavorabile, o primăvară foarte rece şi ploioasă, urmată de o vară extrem de călduroasă şi uscată”, a explicat OIV.