Schimbarile climatice au jucat un rol foarte important in transmiterea la om a coronavirusului care provoaca maladia Covid-19. Cercetatorii de la Cambridge au realizat un studiu in care au modelat pe computer prezenta populatiilor de lilieci din mai multe specii, in numar de 40 pe parcursul ultimilor 10 ani. Din acest studiu a rezultat ca fiecare specie de liliac era purtatoare a 2,7 tipuri de coronavirus si aproximativ 100 de virusuri care ar putea afecta oricand omenirea.
Iata ce spun expertii despre toate aceste virusuri
“Suntem departe de a spune că pandemia nu ar fi apărut fără schimbările climatice. Dar mi se pare greu de spus că această creştere a numărului de lilieci şi al coronavirusurilor pe care ei îi poartă ar face această apariţie să fie mai puţin probabilă”, a mentionat coordonatorul studiului, Robert Meyer.
Ceea ce ramane stabilit este lantul de transmitere SARS-CoV-2 dar modificarile climatice il pun mai des in contact cu oameni “Sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede, noi pătrundem mai adânc în habitatul lor şi, în acelaşi timp, schimbările climatice pot să împingă patogenii spre noi”, a mai adaugat acesta in urma studiului realizat.
Foarte multi oameni care au participat la acest studiu au subliniat ca aparitia pandemiei poate avea cauze multiple “Trecerea (de la animal la om, n.r.) este rezultatul unor mecanisme complexe. Schimbările climatice au avut cu siguranţă un rol, modificând localizarea speciilor. Dar este posibil ca înmulţirea populaţiei umane şi degradarea habitatelor prin agricultură să joace un rol mai important”, a comentat Kate Jones, profesoara de ecologie si de biodiversitatea la University College din Londra.
“Ei (autorii studiului, n.r.) arată că schimbările climatice au putut avea un impact asupra speciilor din Yunnan, dar această provincie se află la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de Wuhan”, a declarat Paul Valdes, profesor de geografia mediului la Universitatea Bristol.